Brister vid Kustbevakningens nykterhetskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Semesterfirare som väljer att ta båten ut i skärgården bör se upp med vad de stoppar i munnen. Statistik från Kustbevakningen visar nämligen att munvatten och godis kan ge utslag på mätinstrumenten som används vid en nykterhetskoll ute till sjöss. Var sjunde person som tas i land för en efterkontroll behöver nämligen inte ens ha druckit alkohol.

När Kustbevakningen gör en nykterhetskontroll används två olika mätinstrument. Först får man blåsa i ett sållningsinstrument och ger det utslag på alkohol – får man blåsa i ett bevisinstrument. Sållningsinstrumentet är mycket känsligt och kan reagera på mer än bara alkohol.

– Det kan ge utslag på andra saker än bara alkohol, ibland kan det räcka med punschpraliner eller vissa slag av munvatten, Lars Langman, tjänsteförrättande regionchef Kustbevakningen.  

”Jag skulle protestera, jag skulle inte följa med in”

2015 kom det in totalt 59 sjöfylleriärenden på ostkusten, där åtta stycken gav utslag för alkohol under första provet men visade negativt vid det andra. Det innebär en felmarginal på 14 procent. SVT Nyheter Stockholm åkte ut till en båthamn på Djurgården för att se vad båtägare tycker om siffrorna.

– Att man ska behöva avbryta semestern och åka in och bli efterkontrollerad tycker jag låter ganska tråkigt, sommaren är kort. Jag jobbar som lärare och har ett ganska långt sommarlov, men jag skulle bli irriterad, säger motorbåtsägaren Fredrik Stenhög.

Irriterad skulle även seglaren Evert Svensson bli.

– Jag skulle protestera, jag skulle inte följa med in. Jag tycker att de ska jaga fyllerister och inte vanligt folk.

Svårt att minska felmarginalen

Trots att polisen och Kustbevakningen har samma mätinstrument så blir det svårt att minska felmarginalen för Kustbevakningen, menar Lars Langman. Det går nämligen inte att ta med det mer exakta bevisinstrumentet ut på havet och det kan vara långt att åka in till land ifrån Stockholms skärgård.

– Att åka tillbaka till land, förtöja båten och så vidare, det tar ju sin tid och det kan självklart påverka resultatet. En bil kan man bara parkera och gå till mätinstrumentet, det kan man inte göra med en båt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.