Sigtunaelever åtalas för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes åtal mot de fem elever på internatskolan i Sigtuna som misstänks för att ha misshandlat en yngre elev på skolan.

Åtalet gäller två tillfällen av förnedrande misshandel.

Vid det ena tillfället ska fyra av de äldre eleverna ha tvingat sin yngre skolkamrat att ställa sig på alla fyra, och slagit och sparkat honom när han inte klarat av flera ”uppgifter” som de tvingat honom att utföra.

Vid det andra tillfället handlar det om en utdragen misshandel där fyra av de äldre eleverna har stått i ring kring den yngre eleven och slagit och sparkat honom.

Enligt åklagaren bör de fem eleverna döms för grov misshandel eftersom de i båda fallen har ”visat stor hänsynslöshet genom att vara flera personer som tillsammans och i samförstånd misshandlat en yngre skolkamrat som stått i informellt lydnadsförhållande till de äldre skolkamraterna”.

SVT har i ett flertal artiklar och inslag granskat anklagelserna om misshandel och pennalism i internatskolor. Här hittar du Uppdrag gransknings rapportering om Lundsberg och här kan du läsa mer av ABC:s granskning av Sigtuna läroverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misshandel på internatskola

Mer i ämnet