I Stockholms tingsrätt hölls idag häktningsförhandlingarna som ledde till att fem män häktades efter misstanke om grovt vapenbrott. Foto: TT

Fem män häktade i vapenhärva

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer misstänka för grovt vapenbrott har i dag häktats i Stockholms tingsrätt. Männen greps under onsdag och torsdag och tros vara kopplade till vapensmuggling.

Under lördagen har häktningsförhandlingar i Stockholms tingsrätt pågått angående grovt vapenbrott. Häktningsförhandlingarna rör fem män mellan 27 och 60 år gamla.

– Det finns misstanke om att de ägnar sig åt att skaffa startpistoler från utlandet och tar dem till Sverige där de görs om till skarpa vapen och överlåts till andra personer. Vi är i början av en mycket stor utredning, säger Jonas Lövström, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Gängkriminalitet i Strängnäs

”Mycket farliga vapen”

Han utesluter inte att åtalet kan växa, både vad gäller antalet personer och åtalspunkter, men vill inte säga om det rör sig om organiserad brottslighet.

– Det jag kan säga är att det rör sig om mycket farliga vapen. De har inget som helst legalt användningsområde, och det finns mycket stor risk att den här typen av mycket farliga vapen används i kriminell verksamhet så jag ser mycket allvarligt på detta.

Åtal i februari

Samtliga män är på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott i Åkers styckebruk utanför Strängnäs. En av männen är även häktad på sannolika skäl misstänkt för grov smuggling i Värtahamnen, Stockholm.

Åtal kommer att väckas senast 9 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Mer i ämnet