”Om Stockholm ska vara den kreativa stad som alla pratar om, måste man både kunna arbeta och bo här”, säger bostadsborgarrådet Ann MArgarethe (V). Foto: SVT

Femtusen bostäder med lägre hyra ska byggas

Publicerad

På ett grönområde vid Örbyleden – Grycksbovägen i Bandhagen ska Familjebostäder bygga runt 200 nya hyresrätter. 80 av dem kommer att bli så kallade Stockholmshus – de första i sitt slag som byggs. Produktionskostnaderna ska pressas genom serietillverkning.

– ”Stockholmshus” är ett nytt koncept som vi tagit fram för att få igång bostadsbyggandet. Husen ska gå snabbt att bygga, vara av god kvalitet och produktionskostnaderna ska pressas så att hyrorna kan hållas nere, säger Ann-Margarethe Livh (V) som är bostadsborgarråd i Stockholm till SVT Nyheter Stockholm.

Husen ska serietillverkas

Politikernas mål är att 5.000 lägenheter med relativt låg hyra ska börja byggas innan år 2020. Det ska ske genom att de tre allmännyttiga bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem gemensamt tar fram ett nytt standardiserat hus, som går att massproducera.

– Om vi lyckas pressa produktionskostnaderna med 25-30 procent, får det förhoppningsvis motsvarande effekt på hyran, säger Ann-Margarethe Livh (V).

Även om Stockholmshusen ska serietillverkas, kommer de inte att se likadana ut. Utseendet kommer att anpassas efter de miljöer husen kommer att byggas i.

– Det kommer att ställas höga arkitektoniska krav. Vi ska inte pressa kostnaderna genom att sänka kvaliteten utan genom att arbeta effektivare och med stora volymer på en gång, säger Håkan Siggelin som är byggchef på Familjebostäder.

En spjutspets i bostadspolitiken

Stockholmshusen ska byggas i områden med bra kommunikationer. Politikerna i Stadshuset hoppas att hyran för en normaltrea kommer att ligga på mellan 7.500 och 10.500 kronor i månaden.

– Om Stockholm ska vara den kreativa stad som alla pratar om, måste man både kunna arbeta och bo här. Det är målet för hela bostadspolitiken och då är Stockholmshusen en spjutspets i det arbetet, säger Ann-Margarethe Livh (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer