Feministiskt initiativ (Fi) har hoppat avsamtalen kring tiggande EU-migranters skolgång och boplatser i Stockholm. Foto: SVT

Spricka i synen på tiggande EU-medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om tiggande EU-migranter i Stockholm har orsakat en spricka bland majoritetspartierna sedan Feministiskt Inititiv hoppat av samtalen. Samtidigt vill oppositionen se en bred överenskommelse över blockgränserna.

Redan innan tiggeriutredaren Martin Valfridsson lämnade sin utredning om utsatta EU-medborgare i måndags hade Feministiskt initativ hoppat av samtalen med den övriga majoriteten i stadshuset.

Utredningen föreslår att man inte ska erbjuda skolgång per automatik och att man inte ska anvisa särskilda platser för boende till migranterna. Något som går stick i stäv med Feministiskt Initiativs syn på frågan.

– Alla barn ska ha rätt till skolgång. Även de mest utsatta barnen som det här faktiskt handlar om. Det ska även vara möjligt att ordna med långsiktiga och mer alternativa bostadsplatser, säger Anna Rantala Bonnier (Fi), som är gruppledare i socialnämnden.

Karin Wanngård, socialdemokratiskt finansborgarråd vill inte ställa upp i intervju men sa till SVT igår att hon inte vill ha kåkstäder. Samtidigt tycker oppositionen att allt för lite händer på området och vill se breda uppgörelser över blockgränserna.

–Många stockholmare tycker att det inte händer någonting trots att man anmäler så verkställs inte avhysningarna. Vi vill att den politiska majoriteten konsekvent avhyser de illegala boplatserna, säger det moderata oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr.

Påverkar inte framtida samarbete

Trots att partierna inte kommer överens om frågan kring tiggande EU-migranterna, så hävdar både Feministiskt initiativ och Miljöpartiet att Fi-avhoppet inte kommer att påverka majoritetssamarbetet.

– Man får ha en viss förståelse för att det kan finnas sådana här situationer i svåra frågor, säger socialborgarrådet Åsa Linhagen (MP).

Kommer majoriteten nu gå på Valfridssons linje och vara tuffare med att avhysa folk från boplatser?

Avhysningar görs av polisen och kronofogden, vilket sker i Stockholm idag. Vår linje från kommunens sida är att ta ansvar för att ge människor ett annat alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.