Foto: Fiskeförbud i Värmdö kommun

Fiskeförbud i Värmdö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat att införa ett femårigt vårfiskeförbud i Torpe-Infjärden, Björnöfjärden och Säbyviken i Värmdö kommun.

Bakgrunden till det femåriga vårfiskeförbudet är ett projekt där man försöker förbättra både vattenkvaliten och återfå en naturlig sammansättning av fisk i området.

– Det här är ett viktigt lekområde för bland annat gädda. Det finns tecken på att reproduktionen av framförallt gädda inte fungerat så som man kan förvänta sig. Syftet med fredningsområdet är att fisken skall få leka ostört, säger Martin Rydgren på HaV.

Fiskeförbudet gäller för tiden 1 april till 15 juni fem år framåt.

– Av erfarenhet vet vi att fiskeförbud under lekperioden  är en lämplig fiskevårdsåtgärd och vi menar att det är väl motiverat att införa i det här området. Det är dessutom lokalt väl förankrat, säger Martin Rydgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.