Foto: Henrik Montgomery/TT

Flaggan i topp för sverigefinnarna

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals svenskar har anledning att fira i dag. Sedan 2011 firas nämligen Sverigefinnarnas dag den 24 februari.

För att uppmärksamma dagen kommer bland annat Stockholms stadshus hissa den sverigefinska flaggan, ett blått och gult kors på vit botten.

– Man märker ju att det blir mer och mer för varje år och jag tycker att jag hör och ser att det blir en dag som allt fler vill fira. Det handlar mycket om att fira gemenskapen men också om att väcka ett intresse hos majoritetsbefolkningen, säger Raija Metso Korpela, ordförande i Sverigefinländarnas delegation.

Idag kommer Stockholm stad att hissa den sverigefinska flaggan men även i Botkyrka kommun samlades invånare i Tumbascenen för att fira med finsk teater. Och i Nykvarns kommun anordnas fest för alla.

Bakgrunden

Den 24 februari valdes eftersom det också är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds (1796-1875) födelsedag. Han är enligt webbsidan minoritet.se en symbol för synliggörandet av minoritetens historia, språk och kultur.

Runt 700 000 personer i Sverige har finländsk bakgrund och utgör den största av fem nationella minoriteter – sverigefinnar, samer, tornedalingar, romer och judar. På flera håll i landet hålls officiella firanden. I till exempel Västerås kommer dagen firas på slottet med utdelning av kulturstipendium och uppträdanden.

Men för den som inte kan eller vill gå på något officiellt firandet räcker det med att fira hemma, säger Raija Metso Korpela, kanske i goda vänners lag.

– Vi vann ju också precis femmilen så det firas nog redan i de hem som har finskt påbrå. Man kan ju också skaffa sig något ätbart som ingår i vårt kulturarv som tillexempel karelska/finska piroger, och kanske också bjuda över några vänner.

Nationella minoriteterna i Sverige

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Uppskattningsvis 700 000 svenskar har finländsk bakgrund.

2011 blev den 24 februari utsedd till Sverigefinnarnas dag, men det dröjde tills 2013 innan den officiellt lades till i almanackan. Den officiella flaggan, som designades av Andreas Jonasson, kom först 2014.

Den 15 juli är tornedalingarnas dag, som firades första gången 2015. Tornedalingarnas flagga ”meänflaku” består av tre horisontella linjer, en gul, en vit och en blå.

Källa: Minoritet.se och länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.