Fler förstelärare till förorten

Publicerad

Det ska bli fler förstelärare på skolor i utsatta områden runt om i Sverige. Det här beskedet kom regeringen med idag. Rinkeby är en av dom stadsdelar dit man vill locka extra duktiga lärare.

På Rinkebyskolan finns idag tre förstelärare. Deras uppgift är bland annat att utveckla lärandet och stötta andra lärare i deras arbete. Titte Kjellberg undervisar i idrott och blev förstelärare i februari.

– Förstelärarjobbet handlar om att vara en förebild. Man har blivit utsedd av rektorn för att den personen anser att man gör ett bra jobb. Det känns väldigt hedrande att rektorn tycker att man är en skicklig lärare, säger hon.

Viktig funktion

Regeringen meddelar nu att de vill satsa på fler förstelärare i vad de kallar utanförskapsområden där Rinkeby ingår. På Rinkebyskolan har förstelärarna redan blivit en viktig del av organisationen.

– Jag som rektor använder mina förstelärare dels för att höja resultatet men också för att kunna gynna en lärare som vill göra karriär utan att bli rektor eller biträdande rektor, säger Carina Rennermalm, rektor på Rinkebyskolan.

I Stockholms stad är det Tensta och Rinkeby som kommer att få ta del av satsningen. Även Södertälje prioriteras och där vill regeringen satsa på fler förstelärare i Ronna och Hovsjö.

Behövs satsningar

Att pengarna läggs på utsatta områden är förslag som både alliansen och oppositionen på olika sätt lyfter fram. Rektorn Carina Rennermalm tror att det kommer ge resultat.

– Jag tycker det är en bra satsning från regeringen. Vi behöver all hjälp vi kan få för att förbättra vårt språkutvecklande arbete och locka hit erkänt skickliga lärare, säger hon

För en lärare som får chansen att bli förstelärare kan det ha stor betydelse hur man arbetar i skolan.

– På individnivå är det otroligt viktigt. Jag kände mig stärkt av det här. Jag fick ny energi och kände, wow, nu ska jag göra något stort, säger försteläraren Titte Kjellberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärarsatsning

Mer i ämnet