I Stockholm kan patienter få vänta över ett år på hjälp. Foto: TT arkivbild

Fler söker hjälp för svåra ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter som söker hjälp för svåra ätstörningar har ökat under pandemin, därmed också vårdköerna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I Stockholm kan patienter få vänta uppåt 18 månader på behandling.

I huvudstadsregionen har antalet personer som söker specialiserad vård mer än fördubblats och patienterna kan behöva vänta i 1,5 år för att få hjälp, andra regioner beskriver en ökning på 20–30 procent.

Det visar radions sammanställning av enkätsvar från tolv enheter runt om i landet, som bedriver specialiserad ätstörningsvård för både barn och vuxna.

– Vi tycker att det är förskräckligt att man ska behöva vänta så länge, därför att vi vet att snabb insatt behandling är det som predicerar ett gott utfall, säger Mikaela Lithman, avdelningschef för Stockholms centrum för ätstörningar, till Ekot.

I enkätsvaren framgår även att patienterna är sjukare. Enligt Ulf Wallin, överläkare och forskningsledare vid region Skånes Ätstörningscentrum finns ett uppdämt behov eftersom många undvek att söka vård i början av pandemin.

Ätstörningar blir värre i isolering – hör mer här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.