Fler jobbar hemma på stora företag

Publicerad

Allt fler jobbar hemifrån på företag med många anställda. Samtidigt jobbar färre hemifrån i små företag.

Kajsa Folkesson kan sköta sitt jobb i mobilen. Hon kan söka på intranätet, planera dagen, tidsrapportera och komma åt känslig information från arbetsgivarens servrar.

När hon fick barn insåg hon vad det betydde för henne att kunna vara flexibel.

– Det var något jag tagit för givet tidigare. Men när man helt plötsligt skulle hämta på dagis och behövde pussla lite mer så insåg jag att det är guld värt att få ha den här flexibiliteten. När resten av livet också fungerar kan man behålla entusiasmen i jobbet, säger Kajsa Folkesson som är kundservicesäljare.

På senare år har it-företaget Oracles Sverigechef Chris Berry jobbat för att de anställda ska bli mer flexibla. En av två våningar i företagets kontor står i princip tom på anställda idag.

I höst flyttar företaget från ungefär 8 000 kvadratmeter i Kista till 4 000 kvadratmeter i Solna. Alla anställda skulle inte få plats i de nya lokalerna om alla var på jobbet samtidigt, men det räknar Chris Berry inte med att de kommer att vara. Han har en vision om en mobil framtid.

Vad tänker du om risken att man kanske får svårt att skilja på att arbeta och att vara hemma när det man gör blir mer prestationsberoende än tiden man har jobbat?

– Risken finns, den ska man inte underskatta. Samtidigt har vi inte sett några tecken på det. Våra anställda ser snarare att frihet under ansvar ger dem större flexibilitet att leverera det de ska leverera när det passar dem, säger Chris Berry.

Precis som Kajsa Folkesson jobbar en allt större andel personer hemifrån på företag med över 250 anställda. Statistik från Statistiska centralbyrån visar att 88 procent har minst en anställd som jobbar en halv dag hemifrån i veckan. Det är en uppgång med fyra procentenheter sedan 2011.

Men för företag med 10-49 anställda är andelen istället hälften. Samma andel som 2011.

– Jag försöker att vara mer på kontoret än hemma. Hemma blir det mer i undantagsfall när det krisar, om dagis är stängt eller man vet att man kommer att jobba väldigt sent, säger Kajsa Folkesson.

Men att jobba hemifrån är i slutänden en flytande definition. Kajsa Folkesson är säljare och är för det mesta ute och träffar kunder. Hon tycker bäst om att jobba där det finns gott kaffe och säger att friheten att välja betyder mycket för hennes relation till sin son.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer