Det ska bli tätare turer mellan Stockholm och Uppsala, det uppger SJ. Foto: TT

Fler tågavgångar till och från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Från och med söndag utökar SJ trafiken på flera sträckor. Bland annat blir det tätare turer mellan Uppsala och Stockholm och fler helgavgångar mellan Stockholm och Göteborg.

Dessutom blir det fler tåg som går från Stockholm till Köpenhamn.

-Det största är att vi gör insatser på sträckan Uppsala till Stockholm. Pendlarna har haft ett besvärligt år. Nu sätter vi in ytterligare avgångar och fler platser på de avgångar vi redan har, säger Tobbe Lundell som är tillförordnad presschef på SJ.

Brist på vagnar och lokförare

För att klara den utökade trafiken, måste SJ hitta både vagnar och förare. SJ har frigjort fler fordon genom att andra leverantörer köper nytt som gör att deras gamla vagnar blir tillgängliga.

-Det är lokförarbrist. Som det är nu lyckas vi precis hålla näsan över vattenytan tack vare god planering men också med hjälp av en välvillig personal som ställer upp på extra turer och övertid. Men det är ett långsiktigt bekymmer, säger Tobbe Lundell.

Ett år med problem

Bakom sig har SJ ett år fyllt av problem. Var tredje långdistanståg var försenat i maj månad enligt Trafikverket. Det var den sämsta punktligheten sedan mätningarna började 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.