På Sabbatsbergs sjukhus har miljön blivit betydligt lugnare med extra väktare, berättar säkerhetschef Anders Gidrup, väktare Rabin Edil och Aziz Dzalilov. Foto: SVT

Säkrare sjukhus med extra väktare

Uppdaterad
Publicerad

Stök och skadegörelse har skapat oro på flera mindre sjukhus i Stockholm. För att få trygghet har man tvingats sätta in extra väktare. Något som nu har gett resultat.

Landstingets fastighetsbolag har satt in extra väktare på sex mindre sjukhus där miljön har varit otrygg. Det är närsjukhusen i Sabbatsberg, Nacka, Löwenströmska, Handen, Dalen och Bromma som fått extra väktare.

Enligt sjukhusen har det varit ungdomar som hänger inne i väntrum och många fall av skadegörelse.

– Problemen har gradvis ökat. Vi har besök av ungdomsgäng, missbrukare och hemlösa som kommer till våra sjukhus. De vill nyttja våra faciliteter och annat, berättar säkerhetschef Anders Gidrup.

Kostar 1,2 miljoner i månaden

Efter ett halvår kan man se effekterna av väktarnas närvaro. Skadegörelse och klotter har minskat kraftigt och framför allt upplever nu personalen och patienterna miljön mycket tryggare.

Till exempel på Sabbatsberg har man gått ner från drygt 100 incidenter förra året till 28 i år. Kostnaden för väktarinsatserna är 1,2 miljoner kronor per månad, enligt fastihetslandstingsråd Paul Lindquist.

– Det kostar en hel del men det kostar i form av skadegörelse och stölder också. Att ge en tryggare upplevelse för personalen, besökare och patienter är viktigt.

Separata satsningar på akutsjukhus

De största ordningsproblemen har tidigare varit vid akutmottagningarna där man har satsat extra sedan en längre tid. Men det handlar om olika typer av incidenter, säger fastighetslandstingsråd Paul Lindquist.

– Skillnaden är att på akutmottagningarna handlar det ofta om ordningsstörningar i samband med att en patient kommer in och det följer med ett gäng som vill åt personen. På närsjukhusen har vi mest haft problem med ungdomar, hemlösa och tiggare som driver omkring i lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.