Strax före klockan ett natten mot torsdag, larmades räddningstjänst om en brand i ett radhus i nordvästra Stockholm. Foto: Swepix Janne Åkesson

Flera evakuerade vid radhusbrand norr om Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit i och mellan två radhus i Bromsten i nordvästra Stockholm under natten. Räddningstjänsten hade 30 medarbetare på plats som bekämpade den fullt utvecklade branden.

– Övriga delar i fastigheten verkar ha klarat sig hyfsat och man frilägger nu panel för att komma åt bränderna i väggarna. Det är tätt mellan fastigheterna, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Enligt polisen har boende från tre hus evakuerats och personal från stadsdelsförvaltningen hjälpt till. Två personer har fått lättare skador och åkte till sjukhus för kontroll.

Räddningstjänsten har senare bekräftat att branden startade utanför huset. En granne som SVT träffade i området berättar om en hög smäll och ett snabb brandförlopp vilket skulle kunna tyda på en anlagd brand.

Började brinna på utsidan

Var tror ni att branden har börjat?

– Lite svårt att säga men förmodligen mellan husen här på utsidan, det är den känslan vi har, säger Max Tollqvist, befäl Storstockholms brandförsvar, som var på platsen under morgonen.

Branden har startat på utsidan, enligt räddningspersonal på plats. Foto: Astrid Eiderbrant, SVT

Fyra stationer på plats

Larmet kom strax före klockan ett på natten mot torsdagen. Vid tretiden var branden inte under kontroll  och den första prognosen var att branden skulle vara släckt vid klockan fem på morgonen. Men vid femtiden meddelar räddningstjänst  att fyra brandstationer med 25 man är kvar på plats.

– Vi kommer att vara kvar en bit in på förmiddagen. Nu är branden begränsad och sprider sig inte, säger Fredrik Dackland ledningsoperatör Storstockholms räddningscentral, tidigt på torsdagsmorgonen.

Undersöks som misstänkt mordbrand

Polisen har inlett en förundersökning gällande misstänkt mordbrand.

– Med all sannolikhet gör vi en teknisk undersökning på brandplatsen när den har svalnat. Ibland kan det ta flera dagar innan man kan göra det, säger Per Fahlström, presstalesperson i polisregion Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.