Motdemonstranter hålls på avstånd av polisen när Nordiska motståndsrörelsens demonstration går från Kungsträdgården till Mynttorget i Stockholm under lördagen. Foto: TT

25 personer frihetsberövade under nazistdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer greps och ett 20-tal omhändertogs efter sammanstötningar mellan två grupper i samband med en nazistdemonstration i centrala Stockholm under lördagen. Under söndagen har de som misstänkts för våldsamt upplopp släppts.

Uppskattningsvis 500 personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade under lördagen i Stockholm. Knallskott och snöbollar kastades mellan grupperna och även mot polisen. Omkring 25 personer frihetsberövades, alla från motdemonstranternas sida, enligt polisens presstalesman Kjell Lindgren.

– Fem personer misstänks för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. De våldsamma upploppen skedde vid Myntgatan och Västerlånggatan, säger Kjell Lindgren.

Läs mer: Nazistmarsch i Stockholm under lördagen

– Det har slängts en del så kallade bangers från motdemonstranternas sida, och det är där vi har haft våldsamheterna också. Men just nu har vi det under kontroll, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Polis skadad

Efter demonstrationen har det varit fortsatt oroligt. En polis har skadats i ansiktet i en konfrontation med en demonstrant och en privatperson har skadats – oklart hur allvarligt – vid Gamla stans tunnelbanestation, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

Enligt Byström är situationen på väg att lugnas ned:

– Vi håller på att ta kontroll över det hela.

Stort polispådrag

En ”ganska stor” polisstyrka fanns på plats, bekräftade polisens presstalesperson Lars Byström under morgonen.

– Det har varit lite oroligheter vid liknande demonstrationer tidigare, men det ska vi kunna hantera, säger han.

Foto: TT

På Sergels torg hade samtidigt omkring 2500 personer samlats för en fredlig demonstration mot rasism och nazism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.