Visa alla (2)

Flest skuldsatta barnfamiljer i Botkyrka

Publicerad

Sommarlov och semester, men för många barn i länet kan sommaren förknippas med en jobbig tid om man lever i ekonomisk utsatthet. Bara i Stockholms län beräknas 42 000 barn leva i en familj där minst en förälder har skulder hos kronofogden.

Nästan 183 000 barn i landet lever i en skuldsatt familj, det visar en ny rapport från Kronofogden. Det motsvarar var tolfte barn – och till det tillkommer också ett okänt antal barn med mycket små marginaler.

I Stockholms län sticker fyra kommuner ut där barn lever med minst en skuldsatt förälder. Kronofogden uppskattar att 14,6 procent av barnen i Botkyrka kommun bor i ett hushåll med skulder eller pågående skuldsanering. I Nynäshamn är andelen 14,4 procent och i Södertälje och Sigtuna 13,3 procent.

Bris: Vuxna måste vara uppriktiga mot barnen

Ellen Hedberg, kurator på Bris.

På barnrättsorganisationen Bris möts man av barn som upplever sig känna ett stort ansvar över familjens ekonomi.

– Barn har rätt att få information om sin situation, det kan skapa mer oro att inte veta vad som händer i en familj, snarare än att få information. Ofta uppfattar barn mer än vad vi vuxna tror, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.

Kronofogden bekräftar bilden.

– Som förälder och vuxen är det viktigt att förklara att det aldrig är barnens ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Stockholmskommuner med lägst andel skuldsatta barnfamiljer är Danderyd med 2,3 procent och Täby med 2,7 procent. Danderyd och Täby är också två av landets fem kommuner som har lägst andel barn i ekonomisk utsatthet.

Fakta: Skuldsatta barnfamiljer

Visa

Andel skuldsatta barn som lever i ett hushåll där minst en förälder har skulder hos Kronofogden eller har en pågående skuldsanering 2019. Med antal barn avser alla 0-17 år som bor hemma med sin vårdnadshavare.

STOCKHOLMS LÄN: 8,2%

BOTKYRKA: 14,6%

DANDERYD: 2,3%

EKERÖ: 4,5%

HANINGE: 12,3%

HUDDINGE: 8,3%

JÄRFÄLLA: 8,6%

LIDINGÖ: 4,3%

NACKA: 5,0%

NORRTÄLJE: 11,4%

NYKVARN: 5,0%

NYNÄSHAMN: 14,4%

SALEM: 7,0%

SIGTUNA: 13,3%

SOLLENTUNA: 5,7%

SOLNA: 5,0%

STOCKHOLM: 8,0%

SUNDBYBERG: 9,7%

SÖDERTÄLJE: 13,3%

TYRESÖ: 8,2%

TÄBY: 2,7%

UPPLANDS VÄSBY: 9,7%

UPPLANDS-BRO: 9,3%

VALLENTUNA: 4,5%

VAXHOLM: 4,1%

VÄRMDÖ: 5,9%

ÖSTERÅKER: 5,9%

Källa: Kronofogden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer