Förslag på hur en passage i Bagarmossen skulle kunna se ut, med ny konst, ny belysning, nya sittplatser, m.m. Foto: White arkitekter

Flickrum gör staden mer jämställd

Uppdaterad
Publicerad

I Skarpnäck har unga tjejer tagit fram förslag på hur de skulle vilja att det offentliga rummet såg ut. Det handlar om allmänna ytor runt centrum och i bostadsområden där unga tjejer i dag inte känner sig välkomna.

När man i dag bygger allmänna, sociala ytor för unga bygger man ofta så kallade näridrottsplatser, till exempel skateparker och fotbollsplaner. Detta trots att 80 procent av unga i åldrarna 8-19 år som vistas där är killar.

Genom projektet Flickrum har frågan om var tjejerna finns belysts. Arkitekterna Rebecca Rubin och Angelica Åkerman som initierat projektet har tillsammans med unga tjejer och föreningen UngaTur arbetat för att tjejer ska känna sig mer välkomna i det offentliga rummet.

Såhär ser platsen ut idag. Foto: SVT

Fler perspektiv

– Vi vill lyfta frågan att man måste ta in fler perspektiv och fundera på för vem man ritar och vem man lyssnar in när man planerar staden, säger Angelica Åkerman, arkitekt på White.

De unga tjejerna i projektet har tagit fram konkreta förslag på hur olika platser i Bagarmossen skulle kunna förbättras. Arkitekterna har sedan analyserat vad tjejerna efterfrågar. Bland annat vill tjejerna ha väderskydd, gärna tak och de vill ha sittplatser där man kan sitta tillsammans i mindre grupper och prata.

Såhär skulle platsen kunna se ut. Foto: White arkitekter

– Ingen har frågat de unga tjejerna vad de vill ha tidigare. Man har pratat mycket om trygghet på offentliga platser men inte så mycket om jämställdhet, säger Rebecca Rubin.

”Killar bra på att ta plats”

– Killar är bra på att ta mycket plats och jag kan märka hur andra personer kan bli obekväma av det, även om jag själv inte är en person som tar lite plats, säger studenten Maya Jerndahl.

Ewa Larsson är ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd och sitter med i stadsbyggnadsnämnden. Hon anser att man jobbar aktivt med frågan om ökad jämställdhet men är samtidigt medveten om att få resultat går att skåda i Bagarmossen.

– Jämställdhet i det offentliga rummet handlar om att fler människor ska vilja vistas där. Vi jobbar för det bland annat genom genusbudgetering men det har inte visat sig här i stadsbilden ännu, säger Ewa Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.