Foto: Oscar Properties

Flyget kan stoppa höghus i Vasastan

Publicerad

I höst ska Stockholms högsta bostadshus byggas, men nu menar Luftfartsverket att tornen måste sänkas för att garantera flygsäkerheten.

För några veckor sedan presenterades planerna för två nya höghus, kallade Norra tornen, som ska byggas i Vasastan i höst. Men idag rapporterar tidningen Mitt i att både Bromma flygplats och Luftfartsverket säger nej till tornens höjd i sina remissvar på den bygglovsansökan som nu behandlas.

Luftfartsverket menar att de inte blev tillfrågade i detaljplansprocessen och hävdar att det högsta tornet, som planeras bli 122 meter högt, inte får bli högre än 71 meter, alltså 51 meter lägre än tänkt.

– Det är viktigt för in- och utflygningsvägarna till flygplatserna, säger Per Fröberg, pressansvarig på LFV till Mitt i. Han tillägger dock att ärendet ska analyseras igen för att de ska vara helt säkra på sin sak.

Byggbolaget: ” Vi sänker inte tornen”

Men Byggbolaget Oscar Properties som ska bygga Norra tornen hävdar att tornen ska byggas enligt plan och till lokaltidningen StockholmDirekt säger bolagets vd att han inte är orolig.

– Vi har inga som helst planer på att sänka tornen. Vi säger det vi sa under pressträffen nyligen – vi börjar bygga under hösten, säger Oscar Engelbert, vd och grundare av byggbolaget.

Bygglov förbereds trots kritik

Och nu är det dessutom för sent för Stockholms stad att ta in nya åsikter om tornens höjd, så trots kritiken fortsätter bygglovet förberedas.

– Detaljplanen har vunnit laga kraft. Bygglovs förbereds för närvarande, skriver stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi i ett sms till StockholmDirekt.

Men ändå är inte sista ordet sagt, om Länstyrelsen anser att ett bygglov leder till en säkerhetsrisk kan de välja att överpröva beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer