Flygtrafiken på Arlanda stoppades efter att en drönare observerats i luftrummet. Foto: TT

Flygtrafiken i gång igen på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Flygtrafiken på Arlanda stoppades på måndagseftermiddagen sedan en drönare observerats i luftrummet. I knappt en timme stod trafiken stilla, med undantag för två plan som tilläts landa på grund av bränslebrist.

Drönaren observerades i luftrummet vid Arlanda flygplats vid 15.55 på måndagen. Under en knapp timme var all trafik stoppad, men vid 16.50 tog Swedavia beslut att öppna luftrummet igen.

– Jag fick just veta att trafiken är i gång igen, säger Victoria Ström på Swedavias presstjänst.

– I och med att planen inte lyfte eller landade under en timme blev de flighterna försenade. Det kan också bli följdförseningar under kvällen, men jag vet inte hur omfattande.

Två plan fick landa trots stoppet

Under tiden trafiken var stoppad kom två varningslarm från flygplan som indikerade att de hade bränslebrist.

– Man gjorde ett undantag för dem och de landade utan anmärkning, säger Victoria Ström.

Polisen uppger att planen landade 16:19 respektive 16.22.

Syntes från flygledartorn och cockpit

Enligt Luftfartsverket observerades drönaren både från flygledartorn och flygplan.

– Både personal i flygledartorn och cockpit hade sett drönare, och då stänger man trafiken. När man öppnar igen har man säkerställt att den inte finns kvar i luftrummet, säger Malin Johansson på Luftfartsverkets pressjour.

Polisen letar efter drönaren

Polisen är på plats och söker efter drönaren.

– Vi är där och letar efter var den eventuellt har landat. Det är vår uppgift att hitta den, säger Eva Nilsson vid polisens regionledningscentral.

LÄS MER: Drönare som stoppar flygtrafiken – ett växande problem

Sedan den första augusti behöver privatpersoner inte längre tillstånd för att fotografera och filma med drönare. Detta eftersom det nu är personuppgiftslagen och inte kameraövervakningslagen som gäller för privatpersoner och företag som filmar med drönare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.