Flyktingbarn flyttar in vid Fridhemsplan

Publicerad

Läget – inne i stan istället för utanför – ska göra det lättare för ungdomarna att komma in i samhället.

Boenden för ensamkommande flyktingbarn ligger ofta långt utanför innerstaden. Men nu har Stockholms Stadsmission öppnat ett boende vid Fridhemsplan. Det unika läget och fadderverksamhet ska göra det lättare för ungdomarna att bli en del av samhället.

Verksamhetschefen Maria Wisén visar oss runt i Stadsmissionens nya boende för ensamkommande flyktingbarn. Till skillnad från de flesta flyktingboenden ligger det här mitt i stan, på Kungsholmen.

– Vi ser det som en möjlighet att jobba med integration, att både ungdomar och vi andra i staden faktiskt får en unik chans att mötas. Ungdomarna här får en naturlig tillgång till stadens alla aktiviteter och möjligheter, säger Maria Wisén.

Erbjuds fadder

Boendet öppnade förra veckan. Framöver ska 14 ungdomar mellan 14 och 18 år flytta in i dubbellägenheterna. Intill det gemensamma köket håller personalen till som ger ungdomarna stöd med studier, praktikplatser och aktiviteter.

– Vi täcker in stora delar av det som vi tror att man behöver när man kommer i ett såpass utsatt läge som ensamkommande, säger Maria Wisén.

För att ge ungdomarna en väg in i samhället erbjuds de också en fadder som rekryteras bland Stadsmissionens volontärer.

– De ensamkommande har ett ganska tunt nätverk av etablerade svenskar, det är ofta vi professionella som utgör det. Där är vår idé att de ska få träffa andra vuxna eller jämnåriga utifrån ett gemensamt intresse, säger Zandra Frendby, verskamhetsledare och ungdomscoach.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer