17-årige Amir drömmer om cykellandslaget. Foto: SVT

Flyktingen som drömmer om cykellandslaget

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Amir Ansari från Afghanistan flydde ensam till Sverige förra året. Nu består hans dagar av väntan, svenskastudier och drömmar om en plats i cykellandslaget.

Det har gått ungefär nio månader sedan 17-årige Amir Ansari kom från ett oroligt Afghanistan till ett vintergrått Sverige.

– Jag tycker om Afghanistan men situationen blir värre för varje dag. Rör man sig utomhus vet man aldrig om man kommer hem igen eller kanske dör av en explosion, säger Amir Ansari.

17-åringen hade cyklat mountainbike i hemlandet och på asylboendet i Farsta blev ensamheten och längtan ut på vägarna så stor att han började söka på nätet efter cyklister i Stockholm. Slumpen ledde honom till en namne i Stockholm Cykelklubb, Amir Nazari. När han fick ett meddelande på Facebook från den yngre Amir blev han både förvånad och minst sagt skeptisk.

– Hur stort kan det vara med cykling i Afghanistan? Jag måste erklänna att jag var högst tveksam men jag bjöd i alla fall den här unge killen till spinningpassen och där kunde jag ju se att han var stark, säger Amir Nazari.

Krut i benen

När det så småningom blev dags att cykla utomhus fick den yngre Amir låna en enkel mountainbike och med den kunde de andra cyklisterna genast konstatera att flyktingpojken körde fortare än någon annan i det snabbcyklande laget.

– Han är verkligen en begåvning som med rätt förutsättningar kan gå långt. Om han får stanna här kommer han bli ett stort namn i cykelsverige, säger Amir Nazari som blivit ett slags mentor för den yngre Amir.

Klubben stöttar ekonomiskt

Att hålla på med cykling på sådan avancerad nivå som Stockholm Cykelklubb är knappast något en ensamkommande flykting kan finansiera själv. Klubbens övriga medlemmar har därför valt att stötta honom på olika sätt som till exempel genom att låna ut en avancerad landsvägscykel. Man har också bidragit med pengar för att Amir Ansari ska kunna delta i olika tävlingar.

– Jag skickade ut en fråga i vår grupp om att samla in några tusenlappar till Amir och redan efter en halvtimme satte jag stopp för då hade det kommit in 25.000 kronor, berättar Amir Nazari som blev både överraskad och rörd av kamraternas engagemang.

Cykling underlättar väntan

Både han och resten av laget vet att Amir kanske inte alls får uppehållstillstånd i Sverige men menar samtidigt att deras engagemang och uppmuntran gör 17-åringens väntan lite lättare, oavsett vad som händer på sikt. Själv har Amir Ansari sin dröm klar.

– Om jag fortsätter att träna hårt så kanske, kanske kan jag få en plats i det svenska cykellandslaget. Det är mitt stora mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.