Foto: SVT

Flyktingungdomar vräks på 18-årsdagen

Publicerad

Regeringen delar ut 390 miljoner kronor till kommunerna för att de ska kunna ta hand om de ensamkommande flyktingungdomar som fyller 18 år. Men trots att tiden går saknar många kranskommuner i Stockholms län en plan för att ta hand om flyktingarna, som måste lämna sina hem på 18-årsdagen.

Mushtaq Rahimi från Kungsängen bor sedan tre veckor hos sin mattelärare. Han läser ekonomprogrammet på gymnasiet och har spenderat de senaste två åren i Upplands-Bro kommun, där han lärt sig svenska och fått vänner efter att ha anlänt som ensamkommande flykting. Men efter att hans ålder skrevs upp av Migrationsverket för tre veckor sedan, från 17 till 18 år, vändes livet upp och ner igen.

– Jag fyller 18 i december, men Migrationsverket tror att jag fyller 19. När jag kom hem från mötet fick jag veta från boendechefen i Kungsängen att jag inte fick bo kvar, säger Mushtaq Rahimi.

Måste flytta till Norrland

Dagen efter skulle Mushtaq ut från boendet. Migrationsverket kunde erbjuda en bostad i Norrland, men då måste Mushtaq lämna vänner och gymnasieskola för att bo på förläggning.

– Där bor man tio män i samma rum, och de är 25-30 år gamla, mycket äldre än mig. Det är hemskt, säger han.

För att kunna gå kvar i skolan har han fått flytta in hos sin lärare från skolan. Men det är ingen långsiktig lösning.

Upplands-Bro kommun har fått över 400.000 kronor från regeringen för att kunna erbjuda nyblivna 18-åringar fortsatt bostad under sin asylprocess. Det innebär att exempelvis Mushtaq Rahimi skulle kunna stanna i kommunen och gå kvar i skolan. Men Upplands-Bro har inte gjort särskilt mycket för att kunna erbjuda ungdomar som fyller 18 en bostad.

– Vi håller på att utreda frågan, säger Eva Folke på Upplands-Bro kommun.

Hur länge har ni utrett det?

– Det är omöjligt för mig att svara på med något exakt datum, säger hon.

Kommer ni fortsätta vräka artonåringar under tiden ni utreder frågan?

– Vi gör en individuell bedömning från fall till fall, säger Eva Folke.

Väntar på utredning

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) vill gärna se en lösning på frågan, men vill först se ett resultat från utredningen som Eva Folke säger att de bedriver.

När kommer utredningen vara klar?

– Det finns inget sådant datum, svarar Camilla Janson (S).

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gått ut med generella riktlinjer där det framgår att kommunerna själva får bestämma om de ska använda pengarna till boenden åt artonåringarna, vilket öppnar upp för att flyktingar i olika kommuner får helt olika möjlighet att stanna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer