FN-organ på Dans Dakar

Publicerad

För att uppmärksamma flyktingproblematiken i världen så bjuder nu musikfestivalen Dans Dakar in FN:s flyktingorgan till festivalen.

Upp emot 10.000 i publiken ska imorgon dansa till artister som Skrillex och Basement Jaxx under den elektroniska musikfestivalen Dans Dakar på Riddarholmen.

Men festivalen har även bjudit in FN:s flyktingorgan UNHCR för de ska kunna informera deltagarna om flyktingproblemen i världen.

– Det är första året nu sedan andra världskriget som det finns över 50 miljoner flyktingar i världen och vi kände att vi ville göra någonting vettigt i samband med det här, säger arrangören Karl Törnros.

Starta engagemang och diskussion

Med de senaste konflikterna i Syrien, Irak och Gaza finns de idag över 50 miljoner flyktingar världen över enligt UNHCR. Flyktingorganet som nyligen börjat arbeta med att samla in pengar för sin verksamhet tror att festivaler är en plattform som passar dem.

– Jag tror vi kan möta människor på plats, det kommer vara många unga som kommer hit. Då är det viktigt för oss att finnas där de finns och prata om flyktingfrågan, väcka engagemang och starta diskussioner om vad som händer i världen, säger Lovisa Ulfsporre på Sverige för UNHCR.

Festivalen Way Out West jobbar med miljöfrågor, ni bjuder in FN:s flyktingorgan. Vad vinner festivalerna på att engagera sig i de här frågorna?

– Gör man en festival så vill man skapa ett mervärde och en helhetsupplevelse för besökarna. Då ingår både musik, dans, fest och även andra saker som händer i världen, kanske miljö eller jämställdhet. Allt som berör människor, säger Karl Törnros.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer