Jonas Lindberg (V) sjukvårdspolitisk talesperson och oppositionsregionsrådet Aida Hadzialic (S) i Region Stockholm. Foto: Vänsterpartiet/ Socialdemokraterna

V om varslet på Karolinska:”Folk kommer att dö”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att varsla 600 anställda på Karolinska universitetssjukhuset har skapat starka reaktioner i Region Stockholm.
– Det är en katastrof, säger Jonas Lindberg (V) sjukvårdspolitisk talesperson

Karolinska Universitetsjukhuset varslar idag 600 anställda bland annat läkare, undersköterskor och stödpersonal. Jonas Lindberg (V) sjukvårdspolitisk talesperson är kritisk till Karolinskas pressmeddelande om att patienternas säkerhet inte påverkas.

– Att det inte har effekter på patientsäkerheten är dumdristigt. Vårdköerna kommer att bli längre. Folk kommer att dö och det har hänt tidigare, säger han.

”Storvarslet är en konsekvens av en moderatledd sjukvårdspolitik”

Även Oppositionsregionsrådet Aida Hadzialic (S) är kritisk och menar att det är sjuka människor som drabbas.

– Jag tycker att det här är alldeles förfärligt. Det är sköra och sjuka människor som drabbas. Storvarslet är en konsekvens av en moderatledd sjukvårdspolitik i Stockholm.

Anledningen till varslet är att sjukhuset räknar med att gå 1,6 miljarder kronor minus i år. Aida Hadzialic (S) menar att varslet är en konsekvens av en medveten politik.

– Stockholmsregionen är den rikaste regionen, här handlar det om hur man prioriterar. Moderatledningen väljer att lägga pengarna på krångliga privata system istället för att investera i sjukhus, personal  och i patienterna som behöver en trygg och stark sjukvård.

Varsel inom administrationen

I början av maj varslades 550 anställda inom administration från Karolinska universitetssjukhuset på grund av ”ett ekonomiskt krisläge”.

– Det är över 1000 anställa som nu har varslats. Jag tror att Sverige aldrig har haft en så stor sjukhusvarsel. Det är en katastrof, säger Jonas Lindberg (V) sjukvårdspolitisk talesperson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer