Marianne Isaksson, Catarina Baldo Zagadou och Lasse Zackrisson med priset. Foto: Privat

Folkomröstningen i Vaxholm vinner demokratipris

Uppdaterad
Publicerad

Initiativet Bevara Norrberget som ledde till en folkomröstning i Vaxholm har vunnit priset Demokratirosen för bästa folkinitiativ.
– Det känns jätteroligt. Först vann vi folkomröstningen och sen vann vi pris, säger en av vinnarna, Catarina Baldo Zagadou, ordförande i föreningen Bevara Norrberget.

Priset delades ut igår av folkinitiativ.se, en organisation som arbetar för att stötta och främja lokaldemokratiska initiativ.

– De fick ju jättehögt valdeltagande och har verkligen engagerat människor. Jag var själv där på ett möte i en aula som var så full att alla inte kom in, säger Thomas Larsson, projektledare på folkinitiativ.se.

Ovanligt högt valdeltagande

Thomas Larsson berättar att valdeltagande i folkomröstningar ofta ligger mellan 30-40 procent, och att Vaxholm verkligen märkte ut sig med sina 51 procent i valdeltagande.

LÄS MER: Majoritet röstade nej till byggplaner i Vaxholm

En annan faktor till att de vann är sättet de engagerade sig på.

– De har bedrivit ett genuint politiskt arbete. De har inte bara skrikit nej, utan tagit reda på fakta kring ekonomin i kommunen och man har utvecklat tankar kring alternativ till att riva skolan, säger Thomas Larsson.

Viktig vinst

För att få igång en folkomröstning krävs det att man samlar in underskrifter från tio procent av kommunbefolkningen. Då måste kommunen genomföra en folkomröstning, om inte två tredjedelar av kommunfullmäktige röstar emot initiativet.

LÄS MER: Riva eller bevara – Norrbergsskolans framtid delar Vaxholm i två läger

Catarina Baldo Zagadou, som är en av initiativtagarna och ordförande för föreningen Bevara Norrberget, var med under ceremonin och tog emot priset. Hon menar att demokratin är satt under press i Sverige.

– Folkinitiativ är ett jättebra sätt att förnya demokratin och öka medborgares inflytande. Vi är en del av en jätteviktig process som pågår i Sverige just nu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer