Kommunalrådet Deshira Flankör (M) och folkinitiativets Pernilla Alexandersson har olika syn på hur bra dialog kommunen haft med föräldrarna inför den nya skolorganisationen. Foto: Tommy Bergman/SVT och TT

Folkomröstning om skolan väntas i Värmdö

Uppdaterad
Publicerad

Värmdö kommuns omorganisation av skolverksamheten har lett till missnöje bland föräldrar, som menar att politikerna fattat beslut utan någon ordentlig dialog med de som påverkas av besluten. Nu har 4 000 namnunderskrifter samlats in för att få en folkomröstning i frågan.

Den nya skolorganisationen handlar bland annat om att lägga ner och slå samman ett antal förskolor. Tanken är också att eleverna på skolorna på Möja, Svartsö och Runmarö inte ska kunna gå kvar på dessa skolor lika länge som i dag.

Det här fick föräldern Pernilla Alexandersson att starta ett så kallat folkinitiativ för att få till stånd en lokal folkomröstning om skolan. Hon och de andra drygt 4 000 personerna som skrivit under namninsamlingen vill att kommunen ska dra tillbaka besluten om förskolorna och skolorna tills man haft en riktig medborgardialog och gjort grundliga konsekvensanalyser.

– Nu beslutar kommunen först och efterkonstruerar sedan en dialog. Dialoger finns ju för att komma fram till bästa möjliga beslut – tar man ett beslut innan man har en dialog så blir det beslutet sämre, säger Pernilla Alexandersson.

Kommunalrådet: ”Skulle inte få någonting gjort”

Namnunderskrifterna lämnades in i början av januari, ändå fattade politikerna flera beslut kring förskolorna i februari. Det var nödvändigt, menar kommunalrådet Deshira Flankör (M).

– Om vi skulle stoppa kommunens verksamheter och planerade åtgärder varje gång det samlas in namn så skulle vi inte få någonting gjort. Vi har ett mandat från valet 2018 att ta hand om kommunen och de ansvarsområden vi har, säger Deshira Flankör.

Frågan om folkomröstning kommer att tas upp i kommunfullmäktige, troligtvis i april. Om inte två tredjedelar av ledamöterna aktivt röstar nej så blir det en folkomröstning.

Så skapas en lokal folkomröstning

Det är kommunen eller regionen som beslutar om en lokal folkomröstning, antingen på eget initiativ eller på begäran från medborgarna.

En rådgivande folkomröstning ska hållas om minst 10 procent av de röstberättigade begär det – om inte 2/3 av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Kommunala folkomröstningar kan hållas både i samband med allmänna val eller mellan ordinarie valtillfällen.

  • En kommunal folkomröstning administreras av den kommun som beslutat om omröstningen.
  • Vid folkomröstning i en hel region ansvarar en kommun för den övergripande administrationen.

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Det finns en särskild lag som reglerar kommunala folkomröstningar.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.