Aweise Abdulkadir tillsammans med nattvandrande mammor och föräldraråd. Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Rinkeby är ingen krigszon” – en ny fotbollsturnering

Publicerad

Turneringen som börjar på julafton anordnas för att skapa gemenskap och sysselsättning för ungdomar mellan 12 och 19 år i Järva. Matcherna spelas i Ungdomens Hus i Rinkeby och det är föräldrar i Järva som tillsammans med flera föreningar står bakom initiativet.

– Polisen uttryckte en oro över att det kan bli stökigt nu när skola och fritidsgårdar håller stängt under jullovet. Då tänkte vi att vi vuxna måste göra något och nu har vi fått tillgång till en fotbollssal i Ungdomens Hus. Här ska olika lag tävla mot varandra i fotboll, säger Aweise Abdulkadir som är en av initiativtagarna till tunerneringen.

Fotbollsturneringen kickar igång 15.30 på julafton i Ungdomens Hus i Rinkeby. Hittills har åtta lag (ca 40 ungdomar) anmälts för att tävla i turneringen. Det är föreningen Rinkeby föräldraråd som anordnar turneringen tillsammans med Atletico Rinkeby.

Det var efter att Ungdomens Hus fick stänga i somras på grund av osäkerhet och drogpåverkade ungdomar, som föräldraföreningen bildades. De hade fått nog av allt stök och nu är de en del av Ungdomens Hus där de arbetar med att hålla ordning på ungdomarna.

– Vi måste samla våra barn och hålla dem sysselsatta. Det är inte mycket aktiviteter som pågår just nu. Vi har tröttnat på att människor tror att vi föräldrar inte tar vårt ansvar. Nu är vi cirka 200 föräldrar från området som ska hjälpa samhället, säger Aweise Abdulkadir.

Ingen krigszon

Turneringen är döpt till ”Rinkeby är ingen krigszon” som en reaktion på chefsåklagarens Lise Tamm uttlande för några veckor sedan om att Rinkeby är som en krigszon.

– Vi måste aktivera våra ungdomar och förvandla deras energi till något positivt. Vi är ingen krigszon. Vi är svenskar som alla andra, men kanske med andra förutsättningar, säger Aweise Abdulkadir.

Priset: middag

Föräldrarna har även samlat in pengar för att kunna köpa pokaler och medaljer till vinnarna. Det vinnande laget får dessutom en middag tillsammans med eldsjälarna i Rinkeby och de föräldrar som anordnat turneringen.

Turneringen börjar varje dag 15.30 och avslutas vid 22-tiden.

– Vi ser fram emot att se hela Stockholm här. Vi väntar oss att fler anmäler sig så att ungdomar från hela Stockholm kan träffas och lära känna varandra, avslutar Aweise Abdulkadir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer