Trafikpolis Carina Bauer blir beklämd av vuxnas dåliga trafikvett utanför skolor. Framför allt är det föräldrar som skapar en farlig situation för sina och andras barn. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Föräldrarna är de värsta fartsyndarna

Uppdaterad
Publicerad

– De blinkar med lysena för att varna varandra för att vi kollar hastigheten, säger trafikpolisen Carin Bauer.

Under fredagen gjorde trafikpolisen i Stockholm fartkontroller vid flera olika skolor. Kontrollerna är en del av en nationell satsning, där polisen under den här veckan har kontrollerat att bilisterna följer hastighetsbegränsningen på 30 kilometer i timmen vid områden runt skolor.

– I genomsnitt tar vi 8-10 personer som kör för fort under en timme, säger Carin Bauer som arbetar som trafikpolis i Stockholmsregionen.

Trafiksyndarna ofta stressade föräldrar

Under fredagen har hon och hennes kollegor gjort trafikkontroller utanför flera skolor i Nacka och Bromma, bland annat i Äppelviken där SVT träffar henne.

– Många av de som kör för fort är föräldrar som är stressade när de ska lämna sina barn. Det värsta är att de blinkar med lysena till varandra för att varna för att vi står här och kontrollerar hastigheten. Vi gör ju kontrollerna för att öka säkerheten för deras barn – inte för att sätta dit dem med böter. Jag blir därför oerhört provocerad av blinkningarna, säger Carin Bauer.

Även rektorer och studierektorer

Carin Bauer tycker att de vuxna borde ta ett större ansvar för att trafikmiljön runt skolorna är säker. För det är inte bara föräldrar som kör för fort. Även rektorer och studierektorer har åkt fast för fortkörning utanför skolorna.

– Det gör mig beklämd. Det är de vuxna som måste ändra sitt beteende. För att minska trafiken runt skolorna, borde föräldrar låta sina barn gå eller cykla till skolan, säger Carin Bauer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer