Foto: SVT

Föräldrarna har tröttnat på bajs på skolgården

Uppdaterad
Publicerad

Sverigefinska skolan på Kungsholmen har länge haft problem med hemlösa som bor på skolgården på nätterna, nu har de tröttnat och kräver att staden löser problemet.

Efter många års problem tog föräldraföreningens tålamod slut i september.

– Måttet var rågat när vi hade en städdag med föräldraföreningen och fick börja dagen med att städa bort avföring, säger Nina Uddin på föräldraföreningen Turva.

Föreningen skickade ett medborgarinitiativ till stadsdelsnämnden och fastighetsägaren, kommunala Sisab som ansvarar för skolfastigheterna i Stockholms kommun, där de kräver att man snarast gör något för att förbättra barnens utemiljö.

– Det är ett stort problem eftersom små barn gräver och leker i sandhögen. Vi måste vara väldigt observanta så att det inte medför problem för eleverna, säger rektor Heli Lindström.

Väktarinsatser dygnet runt

Cirka 70 underskrifter samlades in under ett par dagar. Fastighetsägaren säger sig vilja förbättra situationen.

– Framför allt handlar det om att vi har väktarinsatser. Vi sätter in väktarinsatser dygnet runt, men det är väldigt kostsamt så det gör vi inte hela tiden, utan då och då som en avskräckande effekt, säger Thomas Bergsäll, pressansvarig på Sisab, och lägger till:

– Vi kommer också att bygga ut belysningen för att göra det lite mer obekvämt att vara där. Och så bygger vi igen barnvagnsförrådet för där har de hemlösa sovit ibland.

Saknas toaletter i området

Enligt rektorn skulle situationen underlättas om de hemlösa kunde uträtta sina behov gratis någon annanstans.

– Det största problemet är att det inte finns toaletter i den här stadsdelen. Det saknas toaletter vid Fridhemsplan och det finns tydligen inga planer på att bygga allmänna toaletter här. Det finns ett akut behov av dem i närheten av tunnelbanan.

Fastighetsägaren påminner om att väktare inte nödvändigtvis är en lösning på problemet.

– Vi informerar stadsdelen och polisen när vi sätter in väktarna för det innebär ju bara att problemet flyttar någon annanstans. Så det måste stadsdelen och polisen vara beredda på, säger Thomas Bergsäll, pressansvarig Sisab.

Föräldrarnas krav

– Att man ersätter gruset med miljövänlig gummimatta, dels för att man lättare ska se avföringen och dels för att det blir lättare att städa bort den.

– Att man sätter låsbara lock på sandlåder så de inte kan användas som toalett.

– Starkare belysning.

– Att en paviljong tas bor och att man får låsbara grindar till barnvagnsskyddet.

– Att staden installerar en allmän toalett någonstans i kvarteren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.