Förarprotest mot Taxi Kurir

Publicerad

En taxichaufför som fått sparken hävdar att det är på grund av att han startat en fackklubb. Nu protesterar förarna och facket mot taxibolaget.

Det var ett missnöje med arbetsvillkoren och en önskan om ett centralt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet som gjorde att taxichauffören Allonias Sebhatu började organisera sina kollegor fackligt. Kort därefter fick han sparken från Taxi Kurir, som tillhör Fågelviksgruppen som också äger Taxi 020.

På onsdagsmorgonen anordnade Transports taxisektion en protestaktion mot Taxi Kurir, med namninsamlingar och flygbladsutdelning till kunder och förare. På plats fanns bland annat Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson.

– Vi kan ju aldrig ha ett samhälle där den som är fackligt aktiv ska vara rädd för att bli av med jobbet. Det var hundra år sedan vi behandlades på det sättet, säger Karl-Petter Thorvaldsson till ABC.

Enligt Taxi Kurir Stockholms vd Magnus Klintbäck så fick inte Allonias Sebhatu sparken för att han startat en fackklubb, utan för att han nekat för många körningar.

Men enligt facket Transport så är det bara ett svepskäl.

– De kommer alltid hitta argument för att säga upp folk som vill belysa hur det egentligen ser ut ute i verkligheten, säger Markus Pettersson som är förbundssekreterare på Transportarbetareförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer