Förbifarten splittrar oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs första spadtaget för motorvägsprojektet Förbifart Stockholm. Frågan splittrar oppositionen.

Samtidigt som Socialdemokraterna står fast vid att Förbifart Stockholm ska byggas vill Miljöpartiet stoppa projektet. Och på tisdagsmorgonen kommer Vänsterpartiet lämna in en JO-anmälan mot Trafikverket.

Leden, som är på 21 kilometer, är tänkt att gå från Häggvik i norr till Kungens kurva i söder.  Blir det ett maktskifte i stadshuset väntar hårda duster i frågan.

– Vi är för Förbifarten och det är väldigt glädjande att spaden nu sätts i jorden, att Förbifarten äntligen kan byggas, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Kostnaden: 28 miljarder

Förbifart Stockholm beräknas kosta 28 miljarder kronor(utan kostnader för räntor på lånen) och väntas ta åtta år att bygga. Större delen av motorvägsprojektet kommer att vara en tunnel.

– Ska vi ha mer kollektivtrafik eller utbyggnad av motorvägar? Det är stockholmarna som avgör framtiden för Förbifart Stockholm, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd.

Hårda förhandlingar

Men hur Miljöpartiet ska stoppa projektet är omöjligt att få ur oppositionsborgarrådet.

– Med den opinion som vi har med oss – sju av tio stockholmare prioriterar kollektivtrafik före Förbifarten – så är jag övertygad om att i valet så kommer det här att gå bra, säger Daniel Helldén (MP).

– Det är hårda förhandlingar ända in i kaklet, naturligtvis, men jag är oerhört säker på att Förbifarten kommer att byggas. Vi står upp för att Förbifarten ska färdigställas, säger Karin Wanngård (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet