• Tekniskt meddelande:

    I natt kl. 00:00-01:00 kommer ett planerat tekniskt underhållsarbete genomföras som påverkar våra onlinetjänster. Under tiden arbetet pågår kan tjänsterna ha ett annorlunda utseende och delar av innehållet är otillgängligt.

Nya larm ska hindra överfall

Publicerad

En bärbar knapp som skickar ut en hjälpsignal till människor i närheten. Det är ett av flera exempel på ny teknik på en framväxande marknad för att vi ska känna oss tryggare på kvällar utomhus.

Oron för att bli utsatt för brott har faktiskt minskat, men nästan var tredje kvinna är fortfarande orolig för att gå ut i sitt eget bostadsområde på kvällen.

– Sociala medier och dagens teknik gör att nyheter och händelser kommer väldigt nära. När det då blir uppmärksammade överfall på kvinnor så attackerar det tryggheten för alla kvinnor, inte bara för den utsatta kvinnan, säger Michaela Holtz som är vd för det Stockholmsbaserade appföretaget Zeifie.

Zeifie är ett av flera teknikföretag som nu vill använda ny teknik och social uppkoppling till att istället öka känslan av trygghet.

En bärbar knapp aktiverar snabbt larmet. En fråga skickas sedan ut till de i närheten som kan svara ja eller nej på om de har möjlighet att hjälpa.

Frågan är då hur många personer som behöver vara kopplade till appen för att någon faktiskt ska vara nära nog att hjälpa den som behöver.

– Det beror mycker på geografin. Är det en stad? Är det en större stad? Är det en mindre stad? Vi behöver räkna på det för att veta och det är en av anledningarna till att vi använder Sverige som en testmarknad innan den internationella lanseringen, säger Michaela Holtz.

Företaget räknar med att kunna tjäna pengar på att sälja systemet till företag. För privatpersoner ska appen däremot vara gratis.

Utsattheten för sexualbrott har ökat medan utsattheten för misshandel minskat något de senaste tio åren. Däremot har antalet anmälda brott ökat för båda typerna av brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer