En bild från brottsplatsen och en bild på åklagare Olof Calmvik. Foto: TT/Janne Åkesson, SwepixVisa alla (6)
Visa alla (6)

Förhandlingar om mord i Hallonbergen

Uppdaterad
Publicerad

Tre män har häktats på sannolika skäl misstänkta för dubbelmordet i Hallonbergen. En fjärde person söks av polisen.

Samtliga tre män som misstänks för inblandning i mordet på en kvinna och en man i Hallonbergen, norr om Stockholm häktades i dag av Solna tingsrätt. De misstänkta männen är 16 år, 20 år respektive 21 år gamla. Samtliga tre som nu häktas förnekar brott. Åtal ska vara väckt den 23 mars.

Ingen av de häktade uppges ha något förflutet i gängkriminalitet. Två är tidigare ostraffade, den tredje 21-åringen, fick åtelseftergift för misstänkt snatteri 2013. Alla tre bor i Hallonbergen.

En fjärde gärningsman

En fjärde person söks av polisen. På grund av det känsliga läget har försvar och åklagare belagts med yppandeförbud.

– Det finns starka misstankar om en fjärde gärningsman och därför är läget känsligt, säger åklagare Olof Calmvik till SVT Stockholm.

Häktningsförhandlingar genomfördes bakom stängda dörrar. Före lunch meddelades att den första av tre personer häktas på sannolika skäl för morden i Hallonbergen.

En av de misstänkta är bara 16 år, hur kommenterar du det?

– Det här är ett av de allvarligaste brott som finns så tingsrätten har ju beslutat att han ska vara fortsatt häktad trots sin låga ålder, säger Olof Calmvik.

Tre häktade – förnekar brott

– Min klient förnekar brott, därför tycker han att det är tragiskt med den här rubriceringen. Mer kan jag inte säga för tingsrätten har ålagt försvaret med yttrandeförbud, säger Max Ahlgren, advokat och försvarare för den misstänkte mannen som är född 1996.

Strax efter klockan 13.00 påbörjades förhandlingarna mot den 21-åriga mannen. Även han häktades på sannolika skäl misstänkt för morden i Hallonbergen. Enligt SVT Nyheter Stockholms reporter på plats så klev mannen in i tingsrätten utan att göra några försök att dölja sitt ansikte. Istället höjde han händerna högt över huvudet och ropade glatt mot två kvinnor bland åhörarna.

Sist ut var 16-åringen som är den yngste av de tre misstänkta männen. 16-åringen såg besvärad ut när han kom in i rättsalen men gjorde inget för att dölja sitt ansikte. Hans försvarare säger att han nekar till brott.

Oklara motiv

Det var strax efter nio på tisdagsförmiddagen som larmet kom in till polisen. Senare hittades två personer, en kvinna och en man, med så svåra skador att de senare avled.

Fyra personer greps under samma förmiddag varav tre anhölls misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord medan den fjärde frigavs under kvällen.

Motivet till dubbelmordet är ännu okänt men enligt uppgifter till SVT ska kvinnan nyligen ha varit vittne till ett mord.

LÄS MER: Källor till SVT: Mördad kvinna bevittnade skjutning

Den mördade mannen var själv åtalad för att ha odlat cannabis och har uppgett att han blivit hotad när han ville hoppa av odlingen.

Det har också förekommit uppgifter att den mördade mannen kan ha bevittnat eller hörts angående ett mord i januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Hallonbergen

Mer i ämnet