Förhöjd hotbild stänger Kaknästornet: ”Ett beslut för Sveriges säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Stängningen för allmänheten av det välbesökta turistmålet Kaknästornet beror främst på en förhöjd hotbild mot Sverige. I dag kan SVT Nyheter Stockholm berätta att det finns en oro om att främmande makt ska kunna ta kontroll över samhällsviktig kommunikation.

Tidigare i veckan har det rapporterats om att stängningen av Kaknästornet skulle bero på bristande brandsäkerhet och omfattande renoveringskostnader. Men den huvudsakliga anledningen till att tornet nu stängts för allmänheten på obestämd tid är ett förhöjt säkerhetspolitiskt hot mot Sverige.

– Teracom följer hela tiden aktiviteterna kring våra anläggningar och vi som många andra aktörer upplever en hög aktivitet, speciellt de senaste åren. Vi måste göra det här för att skydda våra skyddsvärden, säger Teracoms säkerhetschef Johan Petersson.

”Största hotet”

Det statliga bolaget Teracom AB har ansvar för Kaknästornet, som är ett skyddsobjekt, då samhällsviktig kommunikation sänds ut därifrån.

– Det största hotet mot verksamheten är underrättelsehotet. Spionage som på något sätt kan påverka Sveriges säkerhet men också vår driftsäkerhet i företaget, säger Johan Petersson.

Vad kan du säga mer om det?

– I detalj ingenting. Det är här och nu. Både teknisk och personbaserad underrättelseinhämtning. 

Har det varit personer här som försökt hämta information?

– Det vill jag i detalj inte kommentera.

”Ansvarsfullt beslut för Sveriges säkerhet”

Kaknästornet fungerar som en central för medietrafiken. Teracom driver det svenska marknätet och sänder ut över 600 radio- och tv-kanaler. Här finns en stor del av den mediala beredskapen i Sverige, bland annat utsändningen av VMA, alltså viktigt meddelande till allmänheten. Verksamheten är också ett nav i kommunikationen mellan blåljuspersonal över hela landet.

– Vi vet att Kaknäs är ett väldigt viktigt turistmål för många. Det har suttit långt inne att ta det här beslutet men det är ett ansvarfullt beslut för Sveriges säkerhet, säger Teracoms säkerhetschef Johan Petersson.

Ryskt spionage – största hotet

Enligt Säkerhetspolisens senaste årsrapport från 2017 så har mängden inhämtningsförsök av främmande makt ökat i Sverige. Detta har påverkat Teracoms beslut att stänga Kaknästornet för allmänheten. I rapporten står det bland annat att:

”Främmande makt har också för avsikt att kartlägga militära och civila mål för att kunna planlägga möjligheterna att genomföra sabotage eller i ett förändrat säkerhetspolitiskt läge till och med kunna lamslå viktiga samhällsfunktioner.”

Säkerhetspolisen pekar i rapporten ut ryskt spionage som det största underrättelsehotet mot Sverige men varifrån det största hotet mot Kaknästornets verksamhet kommer ifrån vill Teracom inte kommentera.

– Vad respektive verksamhet har fattat för beslut, är ingenting som vi kan säga det ena eller det andra om. När det gäller säkerhetsskyddet är det verksamheterna själva som tar beslutet. Men det finns underrättelsehot mot Sverige och har funnits ökad hot under en längre tid, säger Karl Melin, presschef vid Säkerhetspolisen.

Kaknästornet

1967 bestod det svenska tv-nätet av en enda svartvit, analog kanal. För att kunna utöka radio- och tv-sändningarna krävdes det ett länktorn, och det var därför Kaknästornet byggdes.

Byggnaden ritades av Hans Borgström och Bengt Lindroos.

Tornet har en publik del, med utsiktsplattform och restaurang, som nu alltså är stängda.

Kaknästornet är 155 meter högt, 170 inklusive mast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.