Karin Wanngård (S), före detta finansborgarråd i Stockholms stad. Foto: Bo Öhlén/SVT

Förra finansborgarrådet svarar: ”Den tolkning staden gjort av lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken kring att Stockholms stad saknar uppsökande verksamhet mot återvändande IS-krigare, ger det förra finansborgarrådet Karin Wanngård (S) nu svar i ett mejl till SVT:

”Vi behöver en bättre statlig styrning av dessa frågor, så att kommunerna har samma riktlinjer att förhålla sig till”.

Karin Wanngård (S) skriver att Stockholms stad har haft ett blocköverskridande arbete när det gäller våldsbejakande extremism, och att den dåvarande borgerliga oppositionen ställde sig bakom riktlinjerna för arbetet.

”Jag förutsätter att den nya majoriteten fortsätter det arbetet i samma anda”, skriver Karin Wanngård.

Pekar på lagstiftningen

Angående frågan varför Stockholm till skillnad från Göteborg inte aktivt söker upp personer som återvänt från resor till våldsbejakande islamistgrupper, svarar Wanngård:

”När det gäller uppsökande verksamhet så är det den tolkning staden gjort av lagen. Där finns det säkert anledning att titta på om det arbetet ska förändras och hur det i så fall ska tolkas lagmässigt. Vi har ju kända lagstiftningsproblem med registersamordning, vilket har skapat problem med informationsutbyte.”

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan (FHS), medger att socialtjänsten bara kan ta till tvingande åtgärder i de här fallen om det finns barn med i bilden. Trots det ser han det som ”obegripligt” att Stockholms stad inte har någon form av kontaktsökande verksamhet. Det finns andra vägar att nå de här personerna om man rekryterar rätt personer till jobbet, säger Ranstorp.

– I Göteborg har du en person som Bettan Byvald som jobbat länge i området. Hon är kontaktsökande, hon söker upp individer som kan ha information och hon har förutsättningslösa dialoger. Det kan vara en bra start i Stockholm att inte sitta på kontoret, utan att komma ut på fältet och röra sig i de här miljöerna.

”Stockholm behöver gasa, inte bromsa”

I sitt uttalande efterfrågar också Karin Wanngård tydligare riktlinjer från staten för hur kommunerna ska agera mot personer som stridit för våldsbejakande grupper:

”Stockholm kan och ska såklart göra mer, samtidigt så tror jag att det ni lyfter visar på att vi behöver en bättre statlig styrning av dessa frågor, så att kommunerna har samma riktlinjer att förhålla sig till. Tyvärr kom det arbetet inte fram från den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.”

Magnus Ranstorp håller med om att det behövs tydligare riktlinjer och att man på statlig nivå undersöker vilka begränsningar som finns för uppsökande verksamhet.

– Men även Stockholms stad måste ta ett helhetsgrepp kring de här frågorna och samla individer, resurser och kompetens. Om det här är en prioriterad fråga då behöver Stockholm gasa, inte bromsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.