Rúna í Baianstovu, lektor i socialt arbete, svarar på tre frågor om hedersförtryck bland killar. Foto: SVT/Rolf Larsson

Forskare om hedersproblematik: ”Killar får inte den hjälp de behöver”

Publicerad

Inom hedersrelaterat våld och förtryck lyfts ofta en stereotyp bild av offret fram som en ung, heterosexuell kvinna. Forskaren Rúna í Baianstovu menar att andra offer, till exempel pojkar och unga män, osynliggörs, avvisas och går miste om insatser.

Rúna í Baianstovu är lektor i socialt arbete och hon har kartlagt det hedersrelaterade våldets karaktär och omfattning i bland annat Stockholm.

I resultaten framkommer det att ungdomar som bryter köns- och heteronormer och pojkar är utsatta, både för begränsningar och fysiskt och sexuellt våld, i högre utsträckning än tidigare studier visat.

– Vi behöver titta mer förutsättningslöst på killars utsatthet. Nu undersöker vi det ofta utifrån tjejers utsatthet. Vad vi inte vet eller har undersökt är om det finns specifika uttryck just för killar, säger Rúna í Baianstovu.

Hör henne svara på tre frågor kring hedersproblematik bland killar i videon längst upp.

Studien Det hedersrelaterade våldets och förtryckets uttryck och samhällets utmaningar är en kartläggning som undersöker våldets karaktär och omfattning i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Som en del av kartläggningen har totalt 6 000 elever i årskurs 9 svarat på en enkät och 230 personer har deltagit i intervjuer. De har bland annat fått svara på i vilka miljöer våldet och förtrycket utövas, vilka som utövar våldet, vilka följder våldet får och vart man vänder sig för stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer