Foto: TT/Stockholms stad

Förslag på nya riktlinjer för konstgräsplaner

Publicerad

Nya riktlinjer för konstgräsplaner med fokus på att begränsa användningen av gummigranulat och tydliga kemikaliekrav ska minska miljöförstöringen.

Miljöförvaltningen i Stockholms stad har nu tagit fram en rekommendation för användning av konstgräs som kommer att gå ut på remiss till berörda nämnder.

– Vi måste ta ansvar för vår påverkan för miljön, och vi måste välja naturliga material framför plasten, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd, i ett pressmeddelande.

”En plan kan sprida 2-3 ton gummigranulater”

Idag används ofta granulat som är gjort på återvunna bil- och maskindäck som fyllnadsmaterial. Användningen innebär miljörisker eftersom mikroplasterna inte bryts ned naturligt utan ansamlas och sprids i miljön. Olika typer av granulat kan dessutom innehålla farliga ämnen.

Enligt Naturvårdsverket finns det idag 1 000 konstgräsplaner i Sverige och cirka 100 nya byggs årligen. För att komma till bukt med miljöriskerna föreslår därför miljöförvaltningen en rad åtgärder. De handlar bland annat om att begränsa användningen av just gummigranulat och tydligare kemikaliekrav.

– En enda konstgräsplan kan idag sprida 2-3 ton gummigranulat per år, det är stora mängder som riskerar att hamna i våra sjöar och vattendrag. Den utvecklingen måste stoppas, säger Katarina Luhr (MP).

Rekommendationerna från miljöförvaltningen

1. Undvik – hitta ersättningsprodukter och minimera ytorna med ej naturligt material

2. Ställ krav på material

3. Följ upp – hårdare kontroll från staden

4. Utforma för att undvika spridning – gör det möjligt att samla upp mikroplast

5. Skötsel för att undvika spridning – se över snöröjning och borststationer

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.