Försökte väcka liv i OS-ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges olympiska kommitté gjorde under OS i Sotji ett sista försök att väcka liv i ansökan om vinterspelen 2022.

– Men vi konstaterade att det inte fanns förutsättningar för det, säger SOK-ordföranden Stefan Lindeberg.

På fredagen var det sista dagen för att ansöka om vinter-OS 2022. Fem kandidater finns kvar – kazakstanska Almaty, polska Krakow, ukrainska Lviv samt Oslo och Peking.

Vinter-OS i Stockholm

– Det har varit mycket dramatik kring ansökningarna till 2022. Schweiz röstade nej, Tyskland röstade nej och i Sverige sade politikerna nej. Dessutom är inte Oslos projekt problemfritt. Och så har vi Ukraina med alla problem som finns där just nu, säger Lindeberg, som inte vill spekulera i vilken kandidat som bär favoritskapet inför beslutet nästa år.

Kostade sex miljoner

I januari sade de styrande i Stockholm nej och därför lades Sveriges ansökan ned. Nästan.

– Vi är väl ett envetet släkte och när vi märkte att det fanns ett stort intresse för det vi var på väg att erbjuda så pratade vi med olika personer om möjligheten att trots allt komma tillbaka. Det var både internationellt och nationellt som vi hade kontakter, säger Lindeberg som inte vill berätta vilka personer och organisationer som SOK pratade med under OS i Sotji.

En av dem som under OS berömde Sveriges ansökan var Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach som sade till TT att det var tråkigt att Sverige drog tillbaka ansökan.

Utredningsarbetet kostade SOK omkring 6 miljoner kronor.

– Huvuddelen bekostades av företag. Det var inte bortkastade pengar. I utredningen finns mycket kunskap som går att använda om förutsättningarna för OS, vad ett OS skulle kräva, säger Lindeberg.

Söker kanske igen

SOK ska nu göra sitt utredningsmaterial tillgängligt för alla.

– Det fanns så mycket myter som vi slogs mot och inte hann vända på, så nu gör vi kunskapen om vad ett OS är tillgängligt tidigt så folk får en chans att förstå.

Utredningsmaterialet ska också ligga till grund för en eventuell ny ansökan.

– Vi får se om det kommer något läge för det. Det kanske inte ens blir 2026 eller 2030. Om Oslo får spelen 2022 dröjer det nog en bit in på 30-talet innan det är dags att fundera på det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet