I Sollentuna ska biblioteket vara för alla

Uppdaterad
Publicerad

Sollentuna blir den första kommunen i landet att HBT-certifiera samtliga sina bibliotek. Det innebär att personalen ska utbildas i att bemöta människor lika, oavsett sexuell läggning.

Förutom fler hyllor med nya böcker och en ny webb, så handlar projektet till stor del om hur man ska bemöta HBT-personer.

– Det krävs ökad kunskap för att kunna bemöta alla samhällets grupper, även de som faller utanför standardmallen för hur man ska vara. Om ett barn kommer in och vill skaffa ett lånekort, så  kanske man inte ska säga att barnet ska vända sig till mamma eller pappa, för det går inte att förutsätta att alla människor har en mamma och en pappa, säger Catharina Ek, som är projektledare för HBT-certifieringen på Sollentuna bibliotek.

Fokus på normer

Heteronormen är utgångspunken, men biblioteket kommer också att inkludera andra normer som etnisk bakgrund, eller åldersdiskriminering.

– Folkbiblioteket är en utav de ställen som är öppet och fritt för alla människor, då är det extra viktigt att biblioteket tar ansvar och jobbar för att kunna inkludera alla samhällets grupper, säger Catharina Ek.

Kjell Schröner är en flitig besökare på biblioteken i Sollentuna och han ser positivt på certifieringen.

– Det tycker jag är utmärkt, det ska vi vara stolta över i Sollentuna. Det handlar ju i grunden om människors lika värde och rättigheter, säger han till ABC.

– Ju mer man ser det, ju mer accepterat blir det, säger Hanna Jacobsson som är student.

Långt arbete framför sig

HBT-certifierad är inget man blir över en natt, det är ett arbete som tar drygt ett halvår. Först måste man leva upp till vissa krav som RFSL ställer.

– Vi vill absolut vara ett föredöme, vi tycker att det är ett jätteviktigt förändringsarbete som många borde titta till, säger Catharina Ek, projektledare HBT-certifieringen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.