Foto: SVT och Eon.

Första spadtaget för ny kretsloppsanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen togs första spadtaget för en ny kretsloppsanläggning i Upplands-Bro kommun. I framtiden ska anläggningen kunna stå för hela nordvästra Stockholms energiförsörjning.

I Högbytorp, intill E18 norr om Stockholm, byggs just nu en ny kretsloppsanläggning. Eon och Ragn-Sells samverkar kring anläggningen, där avfall ska tas om hand och elektricitet, värme och biogas produceras.

– Den kommer att fungera så att vi tar hand om avfallet från olika människor och konsumenter. Det ska sorteras, och vi kommer att hantera sortering så att vi tar och återvinner avfallet så mycket som möjligt, förklarar Stefan Håkansson, vd för Eon Värme, och fortsätter:

– Den delen som inte kan återvinnas kommer vi först att göra biogas av och sedan kommer vi att förbränna den sista resten. Då får vi både biogas och fjärrvärme och el till våra slutkunder.

Så här ska kretsloppsanläggningen fungera. Foto: EON/TT

E18 stängs av

Arbetet intill E18 kommer att pågå under våren och sommaren. I ett första skede behöver ett antal sprängningar genomföras, och i samband med dem kommer en cirka en kilometer lång sträcka av E18 att stängas av i fem till tio minuter.

När anläggningen är klar ska flera kommuner kunna ta del av den energi som produceras.

23 kilometer lång ledning

– Vi bygger nu ett system med en ledning. Vi bygger ihop flera fjärrvärmenät som går hela vägen från Upplands-Bro till Kungsängen och ned till Järfälla, så ledningen blir 23 kilometer lång. Det gör att vi kommer att kunna försörja hela nordvästra Stockholm med energi från den här anläggningen, säger Stefan Håkansson.

Camilla Janson (S). Foto: SVT

Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro, är positiv till den nya anläggningen:

– Det betyder väldigt mycket för kommunen att få vara med i ett framtidsbygge. Det kommer att innebära arbetsplatser, utbildning och innovation, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.