Vårdplatser saknas fortfarande på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på vårdplatser på Karolinska sjukhuset är fortsatt stor. Nu riktar oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson hård kritik mot den politiska majoriteten. Hon anser linte att sjukvårdlandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M), tar sitt ansvar.

Så sent som i förra veckan tvingades Karolinska Sjukhuset införa operationsstopp i Huddinge och Solna. Och det är forsatt brist på vårdplatser just på KS.

En rundringning som ABC gjort i dag visar att det saknas 110 platser. På övriga sjukhus är läget  betydligt ljusare. Det är bara Norrtälje och Södertälje sjukhus som det saknas några få vårdplatser på.

– Jag är väldigt bekymrad och också besviken över att det står så många obemannade sängar inne på Karolinska sjukhuset. När man har ett avtal och ett vårduppdrag som ska bedrivas, och vi skriver under det avtalet, vill vi också att sjukvården ska finnas där, säger det moderata sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt.

Oppositionen kritisk mot landstingsmajoritieten

Efter ABC:s granskning i flera inslag om överbeläggningar på akutmottagningarna i Stockholms län går oppostionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson i dag till frontalangrepp mot landstingsmajoriteten.

– Jag tycker inte att det är ett ansvarsfullt ledarskap att skylla på sjukhusledningen. Det här är planeringsfråga, och majoriteten har vetat sedan 2007 att vi riskerar att få en vårdplatsbrist, säger Helene Hellmark Knutsson, och fortsätter:
– Sjukhusledningarna ska göra sitt men planeringen är politikens sak.

– Jag är självkritisk naturligtvis, i den delen att vi kunde gjort saker fortare. Samtidigt måste man vara medveten om att det tar tid, också i samråd med sjukhusen, att planera all den utveckling av det som vi vill få fram, säger Filippa Reinfeldt.

”Både sjukhusledning och politiker har ett ansvar”

Samtidigt är läkarföreningen i Stockholm kritiska till hur frågan om vårdplatser hanterats.
– Det är väl en kombination av politik och profession där vi från Läkarförbundets sida och chefsläkarnas sida flera gånger påpekat behovet av flera vårdplatser, säger Tomas Flodin som är ordförande i Stockholms Läkarförening.

– Det är ett bekymmersamt läge och jag lyssnar gärna på de som har konstruktiva idéer men det har saknats hos Socialdemokraterna och det gör det även i dag, tyvärr, säger Filippa Reinfeldt.

ABC: Bör man jobba över blockgränserna i den här frågan?

– Vi är självklart beredda till en dialog över blockgränserna eftersom det här är en allvarlig situation vi befinner oss i och som kommer att fortsätta många år framöver. Av det skälet måste de som fått väljarnas förtroende och som har ansvaret också ta ansvar och inte skylla ifrån sig, säger Helene Hellmark Knutsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkrisen i Stockholm

Mer i ämnet