Peter Wallmark (SD). Arkivbild. Foto: SVT/TT

Förundersökningsledaren om SD:s Stockholmstopp: ”Kan handla om bedrägeri”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan röra sig om bedrägeri i fallet som rör Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp i Stockholm och gruppledaren Peter Wallmark. Det avslöjar Aftonbladet. Förundersökningsledaren bekräftar för SVT Nyheter att bevisläget bedöms vara gott.

Efter det som tidigare framkommit i fallet ser Stockholms stad över regelverket. En förundersökning om osant intygande inleddes i november.

Efter Aftonbladets granskning menar förundersökningsledaren nu att det kan röra sig om bedrägeri. Tidningen har tidigare kunnat berätta att ett nytt vittne framträtt, som bekräftar att en av de som påståtts ha deltagit vid ett sammanträde, befunnit sig på en annan plats vid tidpunkten. Det skulle i sådant fall tyda på att protokollet är förfalskat och att inte tillräckligt många röstberättigade närvarade för att kunna fatta beslutet, skriver Aftonbladet.

”Skulle innebära skada för staden och skattebetalarna”

Förundersökningsledaren Lennart Olingdahl på Södermalmspolisen bekräftar för SVT Nyheter att det kan handla om någon typ av bedrägerisituation.

– Det skulle vara jätteallvarligt, om det är så att förtroendevalda missbrukat sin uppgift och tillskansat sig ekonomiska förmåner genom att ha varit oriktig i protokollet. Det skulle i sådant fall innebära en skada för staden och skattebetalarna, säger han.

Södermalms utredningsenhet pressad

Förundersökningen är inledd, men någon handläggare har inte kunnat utses än, då Södermalmspolisens utredningsenhet är kort om folk och har många andra ärenden att prioritera. Enligt Olingdahl ska dock en handläggare utses inom kort, som får utreda ärendet vidare.

– Jag bedömer att bevisläget är gott, det finns både vittnen och anmälaren själv som uppger att det är oriktigt. Jag ska försöka få ärendet prioriterat. Jag bedömer inte att det är ett svårutrett ärende, då det innehåller så konkreta och robusta uppgifter, säger han.

Finns det ”vittnen”, i plural?

– Ja, det ska finnas vittnen som kan bekräfta att vederbörande inte varit med på sammanträdet, säger Lennart Olingdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.