Foto: TT

Fotbollshuliganer tar på sig moskéattack på Söder

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer angreps av maskerade män utanför moskén på Södermalm i måndags. Nu tar en grupp fotbollshuliganer på sig attacken. – Hatbrottsgruppen är inkopplad, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen.

Ett 50-tal maskerade män gick i måndagskväll till attack mot moskén på Södermalm. På ett nätforum för fotbollshuliganer går nu en av Stockholmsklubbarnas firmor ut och tar på sig attacken.

– Vi har sett det och tittar naturligtvis närmare på det för att försöka få en bild av vilka som var inblandade, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen till SVT Nyheter Stockholm.

På nätforumet beskrivs händelsen som ett missförstånd inför en uppgörelse mellan flera huligangrupper. Supportrarna var på väg mot Mariatorget men redan vid Björns trädgård uppstod bråk med vad huliganerna beskriver som ”unga män”. Ett bråk som nu utreds som hatbrott.

Fyra personer, en kvinna och tre män i närheten av moskén, skadades lindrigt i samband med attacken.  

– Vi har fått tag på en av de målsägande och prio är att etablera kontakt med de övriga, säger Mats Eriksson. 

Fyra skadades lindrigt

Enligt polisen ska flera personer ha kastat föremål och skrikit rasistiska glåpord mot en kvinna och tre män i närheten av moskén vid Björns trädgård. Enligt polisanmälan ska de ha skrikit ”jävla muslimer”. 

Kvinnan, som försökte filma händelsen, skadades lindrigt när hon fick sin mobiltelefon slagen ur handen i ett handgemäng med huliganerna. 

– Vi rubricerar det som misshandel och stöld. Även polisens hatbrottsgrupp är inkopplade.  

Inga personer har gripits. Polisen arbetar vidare med att söka bevismaterial.  

– Vi kommer bland annat se om vi kan ta del av övervakningskameror i området, säger Mats Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer