Foto: TT

FP tar strid för Bromma flygplats

Uppdaterad
Publicerad

FP-ledaren Jan Björklund kritiserar regeringens hantering av en eventuell nedläggning av Bromma flygplats. Han hotar med en misstroendeförklaring, om regeringen inte backar.

Den 18 december utsåg regeringen den tidigare näringsministern Anders Sundström (S) till särskild samordnare för att utreda framtiden för Bromma flygplats. Samma dag som en majoritet i riksdagen sade nej till att en sådan person skulle utses.

KU-anmälan gjord

– Riksdagen kan inte stillatigande acceptera att regeringen så medvetet och uppenbart bryter mot ett fattat riksdagsbeslut som är mycket tydligt formulerat, säger Jan Björklund.

Turerna kring Bromma flygplats

Allianspartierna och Sverigedemokraterna ställde sig bakom ett så kallat tillkännagivande till regeringen, där det sägs att ”någon förhandlingsperson rörande frågan om att avveckla citynära flygplatser inte bör tillsättas”.

Om regeringen inte backar, hotar Björklund med misstroendeförklaring mot ansvarigt statsråd, bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP).

– Det finns en KU-anmälan i denna fråga och det är konstitutionsutskottets uppgift att kontrollera regeringens arbete. Vi får se vad KU:s eventuella granskning leder till, säger Kaplan.

Inget beslut

Miljöpartiet vill att Bromma flygplats ska läggas ned och att det i stället ska byggas bostäder på marken. Kaplan betonar att regeringen inte har fattat något beslut om att stänga flygplatsen. Sundström ska ta ett helhetsgrepp, som både innebär att se över bostadssituationen och hur goda kommunikationer kan säkras. Först därefter kan ett eventuellt beslut fattas.

Kommunalråd och näringslivsrepresentanter ute i landet är oroliga för att en nedläggning av Bromma kommer att försvåra för dem att ta sig till och från Stockholm, eftersom mycket inrikesflyg trafikerar Bromma. Sundström ska därför även se över hur Arlanda kan byggas ut. Ett förslag ska vara klart 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Bromma flygplats

Mer i ämnet