Framtidsmat testar smaklökarnas gränser

Publicerad

Trenden att försöka äta klimatsmarta livsmedel ökar konstant och nya ingredienser växer fram hela tiden. Men hur långt är man beredd att gå? Eleverna på Alfaskolan i Solna fick testa sina gränser i dag.

I dag bjöds åttondeklassarna i Alfaskolan på frystorkade syrsor och karamelliserade larver på smörgåsar. Anledningen är att insekter kan komma att bli en källa till mat i framtiden.

– Vi ska prova på ”framtidens mat”, med insekter och mer vegetariskt. Jag är lite skeptisk, men man får hoppas på det bästa. Just nu hade jag hellre velat ha en hamburgare, säger Kieran O'reilly, åttondeklassare i Alfaskolan.

– Jag har aldrig ätit något som liknar det här. Kommer det att smaka jättekonstigt eller kommer det smaka som något man har ätit förut? Det är många frågor och få svar än så länge, säger Vilma Eriksson, åttondeklassare i Alfaskolan.

Skojar till det med kryp

Dem som ligger bakom dagens smakprover är bagaren Johan Sörberg och kocken Paul Svensson. De vill lyfta intresset för insektsmat .

– Vi måste börja tänka på miljön och bröd är ett av de mest klimatsmarta livsmedel vi kan äta. Och för att skoja till det lite så har vi petat in en annan sak, det är små insekter, säger Johan Sörberg.

– Men varför insekter?

– Det är en proteinkälla som är helt outforskad och som man kanske på något sätt kan känna sig lite äcklad av fast man egentligen inte har ett förhållningssätt till det. Sen är den andra aspekten att vi behöver äta mer vegetabilier och bröd är vegetabiliskt. Totalen utav att man tillför insekter, som har mycket större proteinvärde, som pålägg på brödet så får man det mest klimatsmarta man kan stoppa i sig, förklarar Paul Svensson.

Godkänd smak av eleverna

Kön ringlade sig lång i matsalen. Intresset för insektsserveringen var stort bland både elever och lärare. Många tog flera portioner och andra föll helt enkelt för grupptrycket och testade motvilligt. Minspelen varierade mycket från person till person. Men hur smakade egentligen?

– Jo men det smakade ganska, inte så mycket insekter. Jag tror inte att jag skulle gissa på att det var insekter i om jag inte fick veta, förklarar Vilma Eriksson.

– Det var mycket godare än vad jag förväntade mig i alla fall. Jag skulle kunna tänka mig att äta fler faktiskt, säger Kieran O'reilly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.