Naturhistoriska riksmuseet är det av de museum som infört fri entré som har flest besökare. Foto: TT

Fri entré lockade många besökare

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar att alla centrala museer fick fler besökare under 2016, men mest ökade de statliga som fått fri entré.

Det var 1 februari förra året som det infördes fri entré på flera statliga museer, de allra flesta i Stockholm. Och det har lett till kraftigt ökade besökssiffror enligt en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys.

Under perioden 2015-2016 ökade museibesöken med 19 procent vid samtliga centrala museer, men de museer som införde fri entré 2016 och som har haft tillförlitliga data ökade med 49 procent. De museer som bidragit mest till ökningen är Naturhistoriska riksmuseet och Livrustkammaren.

Läs också: Succé för fri entré

Reformen infördes till stora delar för att locka nya och ovana museibesökare, men rapporten visar att man inte riktigt lyckats med det. Det är framför allt stockholmare vana vid museum och utländska turister som står för besöken.

– Rapporten visar att antalet besök ökar vid de museer som infört fri entré. Vår analys av resultaten från fyra museer visar att unga och äldre glädjande nog går mer på museer, men det framkommer också att besöken främst verkar öka bland dem som redan är vana museibesökare. Vi kommer att fortsätta följa fri entré-reformens effekter under nästa år, säger Sverker Härd, myndighetschef vid Myndigheten för kulturanalys.

Trots den fria entrén så toppade två museer som tar betalt besökslistan. Skansen och Vasamuseet som  i särklass flest besökare med drygt 1,3 miljoner besökare vardera.

Fri entré på statliga museer.

Första februari 2016 infördes fri entré på 18 statliga museer. De museer som inte har en angiven ort ligger alla i Stockholm.

De berörda museerna är:

Armémuseum

Etnografiska museet

Flygvapenmuseum i Linköping

Hallwylska museet

Historiska museet

Kungl. myntkabinettet

Livrustkammaren

Marinmuseum i Karlskrona

Medelhavsmuseet

Moderna museet i Stockholm och Malmö

Nationalmuseum

Naturhistoriska riksmuseet

Sjöhistoriska museet

Skoklosters slott

Statens centrum för arkitektur och design

Världskulturmuseet i Göteborg

Östasiatiska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.