Foto: Hasse Holmberg/TT

Friades från färjevåldtäkt – får 300.000 i skadestånd

Publicerad

Två män som först dömts men sedan friats från en våldtäkt på en färja i början av 2015 får 308.000 respektive 262.000 kronor i skadestånd.

Tre män från Stockholmsområdet åtalades för att ha gruppvåldtagit en kvinna på Viking Lines färja Cinderella i slutet av februari 2015. Två av dem dömdes förra året av tingsrätten till fängelse i fyra år, den tredje till fyra år och fyra månader. Männen satt häktade i drygt fyra månader. Men hovrätten ändrade domarna.

I hovrätten friades två av männen medan den tredje fick sitt straff förkortat till två år och fyra månader, eftersom hovrätten inte ansåg att våldtäkten var grov. Högsta domstolen valde sedan att inte ta upp fallet.

Nu får de två friade männen 308.000 respektive 262.000 kronor i skadestånd för lidande under tiden de satt häktade och för förlorad arbetsinkomst. De får också ersättning för ombudskostnader på drygt 3.000 kronor vardera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer