Fritidsbåtar fångna i Järlasjön

Uppdaterad
Publicerad

Båtarna i Järlasjön i Nacka har inte kunnat ta sig varken ut eller in i sjön. På grund av det låga vattenståndet har slussen varit stängd.

Det är extremt lågt vatten i Nackas sjöar. Järlasjön har varit en sluten sjö hela sommaren, slussen får inte öppnas förrän vattennivån stiger.

Första gången

Det är första gången Sicklaslussen har varit stängd en hel sommar. Det låga vattenståndet beror på att det inte var någon snösmältning i våras och att det inte har regnat i sommar.

Inga båtar har kunnat ta sig från Järlasjön ut till Hammarby sjö och Saltsjön.

Nu ansöker föreningen Sicklaslussen om dispens för att öppna slussen den 16:e augusti, så att båtarna kan komma hem till sina bryggor och för att kunna genomföra sicklaslussens dag.

Dispens

Ram är en passagerarbåt som har många inbokade turer i augusti och måste ställa in sina turer om slussen inte öppnas.

Det är länstyrelsen som tar beslut om att frångå vattendomen och besked om en eventuell dispens kommer först om några veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.