Fundamentalism i förorten splittrar vänsterblocket Foto: SVT

Fundamentalism i förorten splittrar vänstern

Publicerad

Det har svingats friskt i debatten efter tre uppmärksammade opinionsartiklar som pekat på svårigheter för kvinnor och homosexuella att bo och leva i vissa förorter på grund av trycket från muslimska fundamentalister.

Per Pettersson har beskrivit sin situation som öppet homosexuell som allt mer ohållbar i Husby.

– Så fort jag får ett arbete kommer jag och pojkvännen flytta härifrån. För nu har jag fått nog.

Onyanserad debatt

När den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabeveh (V) i en debattartikel kom med förslag på hur fundamentalismen ska motarbetas kallades hon för rasist och islamofob.

– Det är en onyanserad debatt här i Sverige, det är totalbedrövligt att ingen får höja sin röst mot någon form av förtryck utan att be om ursäkt. Jag ber inte om ursäkt, säger Amineh Kakabaveh (V).

Amineh Kakabaveh säger att hennes artikel baserades på berättelser från andra kvinnor om hur de blir betraktade och bemötta i Husby.

– Så om jag för detta blir kallad för ditten eller dattan så får man göra det. Jag har de unga och de utsatta med mig så därför kämpar jag för deras rättigheter.

Kritik från egna partiet

Ordförande för Vänsterpartiet i Kista Veronica Stiernborg (V) tycker att Amineh Kakabaveh (V) drar alla i förorten över samma kam.

– Vi stöttar Aminehs engagemang för partiet och kvinnors rätt, men tycker att hennes debattartikel är för generaliserande.

Något som Amineh Kakabaveh (V) vänder sig helt emot.

– Jag kan inte blunda för att Carin Götblad i en rapport förra året kom fram till att hundratusen barn och vuxna är utsatta för hedersproblematiken. Det är inte generalisering, det är fakta. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer