Fyra barn smittade med tbc på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu konstaterats att fyra barn på Christinaskolan i Högsätra på Lidingö har smittats med tuberkulos.

Skolan vill inte precisera vem som smittat barnen, men enligt Sveriges Radios Ekoredaktion handlar det om en lärare.

– Det är fyra barn som går i två olika klasser som är konstaterat smittade. Vi hoppas att det inte är fler men vi får avvakta och se, säger skolläkare Sophie Ekman till ABC.

Ett utökat test har gjorts för att se om någon annan på skolan har blivit smittad. Efter den här veckan har totalt 150 elever på skolan testats av Smittskydd Stockholm. Provsvaren väntas i slutet på nästa vecka. De som har smittats av tuberkelbakterier ska behandlas med antibiotika för att inte insjukna och sprida bakterierna, en behandling som kan ta månader.

– Det är en allvarlig sjukdom på det sättet att den kräver en långvarig behandling. Men samtidigt har vi bra mediciner och vi har en bra smittspårning, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare.

Nystartad friskola

Christinaskolan är en nystartad friskola som öppnat i de lokaler där Gångsätra gymnasium tidigare låg. Den har bara varit igång sedan i augusti.

– Vi har haft en väldig otur, och det här har blivit ett eldprov för skolan, med tanke på att den är så nystartad, säger skolans biträdande rektor Amanda Schütz.

Beskedet om tuberkulos kom som en chock för både elever och föräldrar och de senaste två veckorna har varit tuffa.

– Föräldrarna blev oroliga först, men lugnade sig ganska snabbt. De har behandlat det så bra från smittskyddsenheten på landstinget, säger Amanda Schütz.

Det största problemet har enligt henne varit att barnen har tyckt att det har varit läskigt, och varit rädda för att det ska göra ont när de skulle testa sig.

Kommer att hända igen

Det här långt från första gången en skola i Stockholmsområdet drabbas av tuberkulos den senaste tiden. Enligt smittskyddsläkare Åke Örtqvist kommer vi att få se fler sådana här händelser framöver.

– Det kan hända var som helst i samhället. Vi har haft fall i Bromma, på Södermalm och andra delar av Stockholm. Det handlar om att människor från hela världen finns i Sverige, inklusive svenskar som har varit utomlands. De kan drabbas av tuberkulos och då smitta i värsta fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tbc på Lidingöskola

Mer i ämnet