Fyra dödsoffer hittills för ”Supermandrogen”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har nu fyra personer i Stockholmsområdet dött där dödsorsaken misstänks vara den så kallade Superman-drogen. Det senaste dödsfallet var för några dagar sedan, och polisen varnar nu för att det är livsfarligt att ta den här drogen.

Det var den 27 december som det första dödsfallet där dödsorsaken misstänks vara Superman-drogen rapporterades. Och för några dagar sedan kunde alltså det fjärde misstänkta dödsfallet konstateras. Det handlar om substansen PMMA, ett ämne som tillhör samma kemikaliska familj som Ecstacy, men som har helt andra – livsfarliga effekter.

– Man har en ökad risk för att drabbas av värmeslag, alltså väldigt höga kroppstemperaturer, över 41, 42 och ibland över 43-44 grader, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen. Det kan utlösa en lavin av symptom med hjärnsvullnad, svikt i cirkulation, leverskada, njurskada, blödningsbenägenhet och så vidare. Och även död.

Den person som får de här akuta förgiftningssymptomen, hur bråttom är det att den personen får vård och avgiftning?

– Ja, tyvärr är det så att har man väl drabbats av svårt värmeslag, vilket kan komma på ganska fort, då är det inte säkert att man kan räddas till livet även om man kommer in på sjukhus.

Engelsk drogamnesti

Namnet Supermandrog kommer av att Supermanloggan är instansad på tabletterna och många av dessa tabletter innehåller alltså PMMA. Preparatet är inte nytt, det skördade ett 20-tal dödsoffer i Norge mellan 2010 och 2012. 

I Storbritannien har polisen utfärdat en drogamnesti där allmänheten uppmanas att lämna in tabletter med Supermanloggan. Syftet är att få bort drogen från gatorna och förhindra framtida dödsfall. I Sverige har något liknande ännu inte föreslagits.

Hoppas kunna övertyga ”brukarna”

Däremot är polisen öppen för att följa exemplet i Storbritannien där bilder på Supermandrogen läggs upp på nätet för att det ska bli lättare för dem som använder drogerna att avgöra hur farliga tabletterna är.

– Är det ingen som köper de här tabletterna, så kommer ju ingen kunna sälja dem till slut heller, säger Annika Ljung, gruppchef på Stockholmspolisens narkotikasektion. Så kan vi berätta för brukare att de inte ska använda det här, så får jag hoppas att vi kan få bort det från gatan på det sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.